Sivut

maanantai 24. maaliskuuta 2025

Toiminnallisia sanaluokkaharjoituksia




Vaikka kolmosluokkani sanaluokkajakso on ohi suomen kielessä tältä vuodelta, teetän toiminnallisia sanaluokkaharjoituksia edelleen. Oppilaat etsivät ja kirjoittavat vihkoonsa sanaliuskojen ohjeistamana sanoja esimerkiksi lukuläksystä ja lukuteatteriteksteistä. Esim. "Etsi ja kirjoita verbi, joka alkaa konsonantilla." 

Etsi ja kirjoita -tehtäviä voidaan laittaa väritaskustoon tai piilottaa (tai ripotella muuten vaan) eri puolille luokkaa. 

Mukana on myös taukojumppa- ja lepokortteja. Niitä voi käyttää halutessaan. Taukojumppakortin löytäjä pääsee tekemään esim. taukojumppakorttien tehtäviä (eivät sisälly tähän materiaaliin) tai yhdessä sovittuja aktiviteetteja. Lepokortti ohjaa esimerkiksi puolen minuutin lepotauolle. 





Ympyröi ja kirjoita

Ympyröi ja kirjoita -tehtävässä oppilas ympyröi eri sanaluokkien sanoja tietyillä väreillä ja kirjoittaa ympyröimistään sanoista virkkeitä.





Sanaluokka-arvoitukset

3 kpl 



Sanaluokka-arvoituksissa oppilas päättelee, mitä sanaa vihjeessä kuvataan. Tehtävissä 1 ja 2 on verbejä, substantiiveja ja adjektiiveja. Tehtävässä 3 on myös lisäksi persoonapronomineja. 

Tulosta kuva-sanapaperia esim. 4 kpl ja laita paperit esim. käytävälle. Oppilas ottaa yhden vihjeen ja ottaa selville, mikä sana on kyseessä. Omalla paikallaan hän kirjoittaa sanan. vastauspaperiinsa tai vihkoonsa. 




Löydät tämän toiminnallisen sanaluokkaharjoitusmateriaalin Freeedin verkkokaupasta



maanantai 17. maaliskuuta 2025

Eskarimatikka: Sarjoitusharjoituksia kumilenkeillä ja klemmareilla




Näissä sarjoitusharjoituksissa lapsi saa paljon hienomotoriikkatreeniä. 

Kumilenkin pujottaminen talouspaperirullan hylsyn ympärille (kuva yllä) on harjoitus, joka ei vaadi ennakkovalmisteluja. Aluksi aikuinen voi näyttää idean, ja lapset voivat tehdä sarjan alkuja toisilleen. 

  • Kumilenkin pujottaminen on helpompaa talouspaperirullan hylsyyn kuin WC-paperirullan hylsyyn, sillä talouspaperirullan hylsyä voidaan pitää reisien välissä kumilenkkejä pujotettaessa. 




Tämä sarjoitusharjoitus kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttaa olevan lasten mieleen. Klemmareissa tuntuu olevan jotain sanoinkuvailematonta viehätystä. 

Monelle eskarilaiselle klemmarin pujotus paperiin on aluksi vaikeaa, mutta kun idea avautuu, tehtävään jaksetaan keskittyä pitkäänkin. Olen neuvonut, että se pää, jossa on kaksi U-kirjainta, työnnetään paperiin niin, että toinen U laitetaan paperin alle, toinen päälle. 

Leikkasin valkoisesta paperista A4-arkin lyhyen sivun mittaisia liuskoja ja liimasin niihin värillisistä papereista suunnilleen klemmarin levyisiä ja pituisia paperisuikaleita sarjojen aluksi. Käytin saman värisiä väripapereita kuin värilliset klemmarimme. 

Lapsi laittaa paperisuikaleiden päälle saman värisen klemmarin ja jatkaa sarjaa. 

Otin talteen laminoiduista tehtäväkorteista yli jääneitä valkoisia suikaleita. Lapset tekevät niihin omia sarjojaan tai sarjan alkuja kaverille. 





Samoilla materiaaleilla on kätevä harjoitella myös lukumääriä sekä numeron ja lukumäärän vastaavuutta, vilkaise Hääräämön lukumäärä- ja numeroaiheinen postaus (klik)

Löydät Hääräämön toiminnallisia esiopetusmateriaaleja myös 

Instagramista 

Pinterestistä 

Freeedistä