Vein neulanreikäkameroita Muonion kylälle elokuussa. Kiinnitin näitä filmipurkeista valmistamiani kameroita nippusiteillä moniin tolppiin 20.8.2024. Hain kamerat pois joulukuun alkupuolella, eli kaamoksen alkaessa. Valotusaika oli siis 3½ kuukautta. Tällaista neulanreikäkuvausta kutsutaan solarigrafiaksi.
Solarigrafiakuvissa kuva piirtyy negatiivina kameran sisään laitetulle valoherkälle paperille vähitellen. Aurinko piirtää taivaalle viivoja, jotka saattavat näyttää katkoviivoilta eli aurinko on mennyt välillä pilveen. Valokuvapaperi ylivalottuu niin, että siinä näkyy maisema ilman kuvan kehittämistä pimiössä. Neulanreikävalokuvauksessa käytetään sellaista valokuvapaperia, jolle vedostetaan kuvia pimiössä. Tulostimelle tarkoitettu valokuvapaperi ei käy tähän tarkoitukseen.
Otin järjestelmäkameralla kuvan neulanreikäkameran sisällä olleesta valokuvapaperista:
Maiseman kirkkaat kohdat piirtyvät kameran sisällä olevaan valoherkkään paperiin tummina ja tummat kohdat jäävät vaaleiksi. Jotta kuva vastaa oikeaa näkymää, käänsin negatiivikuvan positiiviksi sekä vaakasuunnassa peilikuvaksi Lightroomilla (kuukausimaksullisen Photoshopin kyljessä tuleva ohjelma, jota käytän paljon). Samalla ohjelmalla säädin myös mm. kuvan värilämpötilaa, valoisuutta, kontrastia, varjoja ja vaaleita kohtia sekä poistin kohinaa.
- Lue lisää solarigrafiakuvauksesta ja katsele kuvia, joita otin Etelä-Afrikassa näillä samoilla kameroilla
- Lue myös laaja solarigrafiaesittely Obskööri-sivustolta
Yllä olevan kuvan otin tällä kameralla:
Kiinnitin samaan aitaan toisenkin kameran. Tämän kameran sisään oli päässyt paljon vettä, joka oli jäässä hakiessani kameran pois. Pimiötyöskentelyssä valokuvapaperia uitetaan eri kemikaaleissa ja lopuksi huuhdellaan vedellä. Paperi siis kestää hyvin vettä. Nyt arvelujeni mukaan kosteutta oli ollut kuitenkin liian kauan paperin pinnassa, niin paperi oli kärsineen näköinen:
Keskusristeys
Lahenrannantien, Puthaanrannantien ja Kosotuskeinon risteys
Solarigrafiassa kuvataan nimensä mukaan usein aurinkoa ja sen piirtämiä viivoja. Tämän kuvan otin pohjoisen suuntaan, niin siinä ei näy aurinkoa lainkaan.
Kuvan yläreunassa näkyy koivun oksia, jotka ovat heiluneet ja pudottaneet lehtensä kuvan ottamisen aikana.
Kielan parkkipaikka
Kaksi kameraa samassa tolpassa
Kiinnitin kaksi neulanreikäkameraa samaan liikennemerkkitolppaan ottamaan kuvia vastakkaisiin suuntiin Kielan parkkipaikalla.
Kielan piha
Kamera Kielan yhden syöksytorven kyljessä
Sidoin yhden kameran Kielan seinustalle yhteen syöksytorveen. Kamera oli vinossa, ja taivaalla näkyvät auringon muodostamat ylimmät viivat näkyvät suorina.
Jerisjoki
Näkymä Kielan aidalta etelään
Tämä on tähän mennessä ainoa solarigrafiani, jossa aurinko heijastuu veteen. Vesi on tosin ollut jään ja lumen peitossa merkittävän osan valotusajasta.
Lintutornin ranta
Kerroin oppilailleni koulussa solarigrafiasta. Hekin halusivat ottaa solarigrafiakuvan. Olin jo vienyt kaikki neulanreikäkamerani kuvaamaan, niin tein pienestä säilyketölkistä vielä yhden kameran. Siinä oli kova askarteleminen. Filmipurkki sen sijaan on tosi kätevä neulanreikäkameraksi, sillä se on valmiiksi musta sisältä ja siinä on tiivis kansi.
Vein säilykepurkkikameran kolmosluokkalaisteni kanssa lintutornin rantaan. Kun se oli ollut puussa kiinni kaksi kuukautta, huomasimme, että se oli eri asennossa kuin aiemmin. Otimme kameran pois, ja kuvan vasemmasta reunasta näkyy tuplavalotus.
- Olen käynyt lintutornilla vuosien varrella oppilaiden kanssa, lue lisää ulkoluokkatoiminnastamme Muonion kunnan blogista.
Vilkaise myös aiempia neulanreikäkuviani:
- Neulenreikäkuvia Rovaniemeltä ja Ranualta
- Solarigrafiakuvia Etelä-Afrikasta
- Digineulanreikäkameran objektiivi + ohje
- Näet useamman camera obscurani täältä.
Todella mielenkiintoista! Aivan erikoisen mielenkiintoista! :)
VastaaPoistaKiitos Pikku Akka! Tämä on minunkin mielestäni tosi mielenkiintoista valokuvausta. Mukavaa, kun oppilaanikin innostuivat :)
VastaaPoista