Saanko kertoa sinulle vitsin? -materiaali sisältää 80 lapsille sopivaa vitsiä: 10 sivua, 8 vitsiä/sivu. Viisi ensimmäistä sivua, joilla on lyhyimmät vitsit, ovat lisäksi omana tiedostonaan tavutettuina.
Löydät nämä vitsikortit (pdf) Freeedin verkkokaupasta.
Vitsikorttien käyttöideoita
Tulosta 6 vitsisivua erivärisille (sininen, punainen, keltainen, violetti, oranssi, vihreä) papereille tai piirrä mainituilla väreillä viiva vitsikortin päähän, myös kääntöpuolelle. Leikkaa vitsit irti toisistaan ja laita väritaskustoon (alla olevassa kuvassa Tiinan toiminnallisten Lilliputti-taskusto). Jos oppilaat eivät tarvitse suurikokoista tekstiä, voit tulostaa vitsejä 2 sivua A4-arkille. Tällöin vitsit eivät jää yhtä paljon taskusta ulos kuin kuvassa. Oppilas heittää värinoppaa ja käy hakemassa nopan osoittaman värisestä taskusta vitsin.
Vitsit voidaan myös tulostaa kaikki saman väriselle paperille ja laittaa rasiaan, josta oppilaat ottavat summassa yhden. Tavutetut vitsit voit halutessasi tulostaa eriväriselle paperille (myös väritaskustoon).
Oppilas lukee vitsin esimerkiksi omalla paikallaan kolme kertaa. Sitten hän kysyy luokkakaveriltaan, saako kertoa hänelle vitsin. Tässä harjoituksessa kaikki vastaavat myöntävästi. Oppilailta, jotka ovat parhaillaan lukemassa/kertomassa tai kuuntelemassa vitsiä, ei kysytä. Seuraavan vitsin oppilas lukee/kertoo eri henkilölle. Voidaan myös sopia alue, johon tullaan lukemaan luokkakaverille, niin harjoitteluvaiheessa olevien lukeminen ei keskeydy. Tämä työskentelytapa voi vaatia jonkun kerran, että alkaa sujua luontevasti. Sain idea tähän lukemistapaan Tiinan toiminnallisten Tavuista tarinoihin -koulutuksesta.
Ulkona voidaan tehdä sama harjoitus. Voit halutessasi laminoida niitä vitsisivuja, joita et ole käyttänyt sisällä, ja laittaa ne rasiaan. Värikoodausta voidaan toki käyttää ulkonakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti