Sivut

maanantai 22. huhtikuuta 2024

Loogiset kokoelmat (10 kpl)





Loogiset kokoelmat innostavat matemaattiseen ajatteluun. Ruudukoihin laitetaan kuvakortteja tietyllä logiikalla. Ruudukkoa tarkastelemalla selviää, millä periaatteilla kortit asetellaan. 

Tulostettavat ruudukot voidaan laittaa muovitaskuihin. Ruudukoihin laitettavat kuvakortit on hyvä laminoida, jos niitä on tarkoitus käyttää enemmänkin.

Olen tutustunut loogisiin kokoelmiin unkarilaisen matematiikan, Varga–Neményin, kursseilla. 




Eläinaiheisessa loogisessa kokoelmassa tarkastellaan eläimen muotoa (koira vai hevonen), väriä (oranssi, harmaa, sininen vai musta) kokoa (suuri vai pieni) sekä suuntaa (oikealle vai vasemmalle). Ominaisuuksien perusteella päätellään, mihin ruutuun mikäkin kuvakortti kuuluu. 


Hymynaamakokoelmassa tarkastellaan ilmettä ja väriä:







Näet Hääräämön kuvia myös Pinterestissä.


maanantai 15. huhtikuuta 2024

60 mallikorttia: Mukirakennelmilla harjoitellaan visuaalista hahmottamista

 


Mukeista on moneksi! Nyt harjoitellaan visuaalista hahmottamista. Samalla saadaan hyvää treeniä myös silmän ja käden yhteistyöhön. 

Näissä kahdessa erityylisissä mukirakennelmissa käytetään välineinä kertakäyttömukeja tai vaihtoehtoisesti vessapaperirullan hylsyjä sekä värillisiä jäätelötikkuja ja vanupuikkoja. Mallikortteja on yhteensä 60 kappaletta. 

Mallikortit käyvät hyvin viskari- ja eskaritehtäviksi, ja onpa moni nuorempikin rakentanut niistä mallia katsoen.





Jäätelötikku-mukirakennelmat



Jäätelötikku-mukirakennelmien mallikorteista katsotaan, millainen tikkukuvio muodostetaan kuudesta värillisestä jäätelötikusta mukien päälle. 

Haastetta tehtävään saadaan laittamalla mallikortti sen verran kauas, että lapsi ei näe sitä paikaltaan. Työmuisti saa tällöin hyvää harjoitusta.





Vanupuikko-mukirakennelmat



Vanupuikko-mukirakennelmat saavat keskittymistä vaativan lisäelementin, kun puikkoja liikutetaan haarukalla. 

Mallikorteissa on neljän, kuuden ja kahdeksan vanupuikon versiot:




maanantai 8. huhtikuuta 2024

Saanko kertoa sinulle vitsin? 80 vitsikorttia (pdf)




Saanko kertoa sinulle vitsin? -materiaali sisältää 80 lapsille sopivaa vitsiä: 10 sivua, 8 vitsiä/sivu. Viisi ensimmäistä sivua, joilla on lyhyimmät vitsit, ovat lisäksi omana tiedostonaan tavutettuina. 


Löydät nämä vitsikortit (pdf) Freeedin verkkokaupasta




Vitsikorttien käyttöideoita 

Tulosta 6 vitsisivua erivärisille (sininen, punainen, keltainen, violetti, oranssi, vihreä) papereille tai piirrä mainituilla väreillä viiva vitsikortin päähän, myös kääntöpuolelle. Leikkaa vitsit irti toisistaan ja laita väritaskustoon (alla olevassa kuvassa Tiinan toiminnallisten Lilliputti-taskusto). Jos oppilaat eivät tarvitse suurikokoista tekstiä, voit tulostaa vitsejä 2 sivua A4-arkille. Tällöin vitsit eivät jää yhtä paljon taskusta ulos kuin kuvassa. Oppilas heittää värinoppaa ja käy hakemassa nopan osoittaman värisestä taskusta vitsin.




Vitsit voidaan myös tulostaa kaikki saman väriselle paperille ja laittaa rasiaan, josta oppilaat ottavat summassa yhden. Tavutetut vitsit voit halutessasi tulostaa eriväriselle paperille (myös väritaskustoon).




Oppilas lukee vitsin esimerkiksi omalla paikallaan kolme kertaa. Sitten hän kysyy luokkakaveriltaan, saako kertoa hänelle vitsin. Tässä harjoituksessa kaikki vastaavat myöntävästi. Oppilailta, jotka ovat parhaillaan lukemassa/kertomassa tai kuuntelemassa vitsiä, ei kysytä. Seuraavan vitsin oppilas lukee/kertoo eri henkilölle. Voidaan myös sopia alue, johon tullaan lukemaan luokkakaverille, niin harjoitteluvaiheessa olevien lukeminen ei keskeydy. Tämä työskentelytapa voi vaatia jonkun kerran, että alkaa sujua luontevasti. Sain idea tähän lukemistapaan Tiinan toiminnallisten Tavuista tarinoihin -koulutuksesta

Ulkona voidaan tehdä sama harjoitus. Voit halutessasi laminoida niitä vitsisivuja, joita et ole käyttänyt sisällä, ja laittaa ne rasiaan. Värikoodausta voidaan toki käyttää ulkonakin. 





Viisi ensimmäistä vitsisivua ovat lisäksi omana tiedostonaan tavutettuina: