Sivut

maanantai 18. maaliskuuta 2024

Luetun ymmärtäminen: Ihminen (ympäristöoppi ja äidinkieli)




Nämä ulkoluokkatoimintaan suunnitellut luetun ymmärtämisen tekstit ihmisen biologiasta sopivat hyvin myös sisäkäyttöön. Jokaisen sivun alareunassa on kaksi kysymystä sivun aiheesta. Tekstit on tehty kakkosluokan käyttöön, mutta niitä voidaan hyödyntää toki muillakin luokka-asteilla. 

Tekstejä on kahdeksan: 

  • luut (2 tekstiä)
  • lihakset 
  • ruuansulatus
  • hengitys 
  • verenkierto 
  • aivot 
  • aistit 

Lisäksi jokaisesta aiheesta on sanatason lukijoille sanalista, jonka alapuolella on lyhyt virke.


Tämä luetun ymmärtämisen paketti, aiheena ihminen, on myynnissä Freeedin verkkokaupassa




Tulostin hiljattain käsittelemistämme aiheista tekstejä, ensimmäisellä kerralla kolme ensimmäistä tekstiä (kuva yllä). Monistin tekstejä sen verran, että niitä oli kaksi enemmän kuin oppilaspareja.

Teippasin tekstit kulmistaan kiinni muovitarjottimiin, jolloin niitä on kätevä käyttää ulkona. Vaihtoehtoisesti tekstit voidaan laittaa muovitaskuun. 




Esimerkiksi näin voit käyttää näitä luetun ymmärtämisen tekstejä ulkoluokassa:

Oppilaat lukevat pareittain koulun pihaan usean metrin päähän toisistaan maahan laitetut tekstit. Jokainen pari lukee kolme eri tekstiä (tai kuinka monta eri tekstiä on monistettu). Luettuaan yhden tarjottimen tekstin oppilaat keskustelevat tekstin kysymyksistä. 

Sananselitys tekstien aiheista on mukavaa odottelupuuhaa, kun osa oppilaista on lukenut tekstit. Maitopurkista leikatuille korteille kirjoitetaan etukäteen sanoja, kuten hauislihas, pääkallo ja keuhkot (kun luettavat tekstit ovat nro 1–3). Oppilaat selittävät sanoja pareittain. 

Tunnin lopuksi käydään kysymykset läpi yhdessä. 


Erilaiset hippaleikit toimivat lämmittelynä ja välipalatekemisenä hyvin.




Jos tekstejä käytetään sisätiloissa, tekstit voidaan halutessa pienentää tulostamalla kaksi sivua yhdelle A4-arkille. 

Voit leikata kysymykset pois tekstien alta, jos ette tarvitse kysymyksiä.  





Ympäristöopin kokeeseen voidaan kerrata tämän luetun ymmärtämisen materiaalin avulla. 




Nappaa kuva talteen Pinterestiin: 



Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista


maanantai 11. maaliskuuta 2024

Muovailualustat: lautaset ja nallejen herkkupurkit lukumäärien ja numeroiden 1 - 6 harjoitteluun





Yksi ryhmän lapsista osaa numeromerkit unissaankin ja ymmärtää, että vaikka napit laskee missä järjestyksessä tahansa, lukumäärä on sama. T
oinen lapsi taas takeltelee kolmen nallen laskemisessa ja ilmoittaa, että nalleja on yksi, kaksi, kolme. 

Näillä Hääräämön lukumäärämuovailualustoilla on kätevä eriyttää opetusta, sillä alustoja on monen tasoisia.

Lukumäärien laskeminen sekä subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta ovat tärkeitä esimatemaattisia eli loogis-matemaattisia taitoja. Ennen kuin lapsi alkaa harjoitella numeroita, hänen on hyvä saada paljon treeniä lukumääristä. 

Luovailualustoilla lapsi harjoittelee hahmottamaan lukumääriä sekä käsitettä yhtä monta sekä myös numero-lukumäärävastaavuutta.

Nämä tehtävät on suunniteltu esiopetukseen, mutta sopivat hyvin myös viskaritehtäviksi ja myös nuoremmille, erityisesti lukumääräversiot. 




Lautastehtävissä ja herkkupurkkitehtävissä harjoitellaan samoja asioita. Molemmissä tehtävissä on muovailualustoja, joilla harjoitellaan lukumääriä lukualueella 1 - 3 tai 1 - 4 sekä 1 - 6. Numeron ja lukumäärän vastaavuuteen on harjoitukset samoilta lukualueilta. 
  • Muovailualustoilla voidaan harjoitella myös käsitteitä yksi enemmän ja yksi vähemmän.

Lapsi muovailee kämmentensä välissä muovailuvahasta palloja, joita asettaa muovailualustojen purkkeihin tai lautasille. Työskennellessään muovailuvahalla lapsi saa monipuolista hienomotoriikkaharjoitusta ja käsien pienet lihakset vahvistuvat. Tällöin lapsen valmiudet esimerkiksi kynätyöskentelyyn paranevat. 







Aikuisen tehtävänä on vain tulostaa muovailualustat ja laittaa ne muovitaskuihin (tai laminoida ne) sekä antaa lapselle muovailuvahaa. 
  • Muovailuvahan sijaan tehtävissä voidaan käyttää esimerkiksi nappeja, pieniä simpukoita tai askarteluhelmiä. Niidenkin käsittely harjaannuttaa lapsen hienomotorisia taitoja. 



Muovailualustat ovat myynnissä Freeedin verkkokaupassa


maanantai 4. maaliskuuta 2024

Neljä innostavaa matikkapeliä: Heitä noppaa ja...




Hääräämön uudet Heitä noppaa ja... -pelit ovat nyt esittelyssä! Näissä noppapeleissä saadaan aivan huomaamatta paljon harjoitusta esimatemaattisiin taitoihin, jotka ovat tärkeä perusta matematiikan oppimiselle koulussa: 

  • lukumäärät (yksi yhteen -vastaavuus) 
  • numero-lukumäärävastaavuus 
  • lukumäärien vertailu 
  • subitisaatio (pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta) 
  • käsitteet yksi enemmän, yksi vähemmän ja yhtä monta 
  • yhteenlasku ja hajotelmat lukualueella 1–6 
  • lisäksi saadaan harjoitusta myös silmä-käsikoordinaatioon ja muihin hienomotorisiin taitoihin

Pelit on suunniteltu esiopetukseen, mutta osa peleistä soveltuu hyvin myös nuoremmille, esimerkiksi viskaritehtäviksi. Erityisesti Heitä noppaa ja ympyröi -peli sekä Heitä noppaa ja ruoki koiraa -pelin lukumääräversio käyvät eskari-ikäisiä nuoremmille. Moni lapsi toki hahmottaa hyvin numeroita jo hyvin nuorena, niin pelaamaan vaan! :) 



Tutustu myös vuosia sitten julkaistuihin suosittuihin Heitä noppaa ja... -peleihin ja tulosta ne veloituksetta Hääräämöstä:  

Nämä pelit ovat tulostettavissa myös pohjoissaameksi



Heitä noppaa ja ympyröi



Heitä noppaa ja ympyröi -pelissä harjoitellaan lukumääriä ja käsitettä yhtä monta. Pelaajat heittävät noppaa vuorotellen ja ympyröivät silmäluvun osoittaman määrän pisteitä. 


Heitä noppaa ja kilpaile



Heitä noppaa ja kilpaile -pelissä voittaja on yksi pelilaudan kuudesta kilpailijasta, ei kukaan pelaaja. Peliä voidaan pelata yksin tai parin kanssa, miksei kolmestaankin. 

Pelistä on tulostettavissa kolme eri kuvaversiota. Kaikissa versioissa harjoitellaan lukumäärän ja numeromerkin yhteyttä. 



Heitä noppaa ja ruoki koiraa



Heitä noppaa ja ruoki koiraa -pelin neljässä versiossa harjoitellaan

  1. lukumääriä 
  2. numero-lukumäärävastaavuutta 
  3. käsitettä yksi enemmän 
  4. käsitettä yksi vähemmän 

Lisäksi kaikissa versioissa tulee treeniä lukumäärien vertailuun sekä subitisaatioon eli pienten lukumäärien hahmottamiseen laskematta. 

Koiran ruuaksi voidaan ottaa nappeja tai muita pieniä esineitä. Myös muovailuvahasta voidaan muovailla kämmenten välissä palloja ruuaksi. 






Heitä noppaa ja rakenna

(yhteenlasku ja hajotelmat lukualueella 0–6)



Hääräämön Heitä noppaa ja rakenna -pelit ovat olleet suosittuja jo vuodesta 2017 lähtien. Tässä pelin uusimmassa versiossa harjoitellaan yhteenlaskua ja hajotelmia lukualueella 0–6. 

Lapsi heittää noppaa parinsa kanssa vuorotellen. Hän rakentaa Legoista tai esimerkiksi Multilink-kuutioista tornin, jossa on nopan silmäluvun verran palikoita. Hän laittaa tornin ruutuun, jonka yhteenlaskun summa on tornin palikoiden määrä. 



Tallenna kuva Pinterestiin: