maanantai 21. elokuuta 2023

Muovailukirjaimet tuovat vaihtelua kirjainmuotojen harjoitteluun




Muovailuvahalla on kätevä harjoitella kirjainmuotoja. Samalla saadaan hienomotoriikkatreeniä. Muovailuvahatyöskentely vahvistaa käsien pieniä lihaksia, joita tarvitaan muun muassa kynällä kirjoittamisessa. Lisäksi muovailuvaha tuntuu ihanalta käsissä monen mielestä. 

Hääräämön kirjainalustoille muodostetaan kirjain muovailuvahasta. Kunkin kirjaimen yhteydessä olevan kuvan sana alkaa kyseisellä kirjaimella, eli saadaan myös alkuäänneharjoitusta. 


Ohje lapselle:



  1. Muovaile muovailuvahasta kämmentesi välissä ohut mato. 
  2. Muodosta muovailuvahamadosta kirjain alustaan tulostetun kirjaimen päälle. 
  3. Voit tehdä lisää eri kokoisia kirjaimia alustalle.


Vaihtoehtoisesti voit muodostaa kirjaimen asettamalla esim. nappeja vieri viereen alustan kirjaimen päälle.





Löydät muovailukirjaimet  A - Ö (29 kpl) Freeedin verkkokaupasta. Ne myydään pakettina kirjainteiden kanssa yhteishintaan 5 euroa.






Oletko jo tutustunut Hääräämön esiopetusaiheisiin Pinterest-tauluihin? Niistä löytyy paljon toiminnallisia ideoita erityisesti äidinkielen ja matematiikan sisältöihin. 


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olemme tehneet muovailuvahaa blogisi ohjeella. Meillä on siinä ollut ongelmana se, että muovailuvaha alkaa pian tarttua käsiin. Esim nyt meillä on noin viikko tai kaksi sitten tehty muovailuvaha ja tänään tarttui lapsilla niin kovasti käsiin, että halusivat pian lopettaa koko touhun. Olen etsinyt netistä vinkkejä käykö muilla näin ja mistä johtuu, mutten ole löytänyt. Osaisitko sinä vinkata neuvoa? Onko teillä muovailuvaha kovasti käsiin tarttuvaa?

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei,
Kiitos viestistä. Onpa ikävä kuulla, että muovailuvaha tarttuu käsiin. Oletteko laittaneet muovailuvahaan sitruunahappoa? Vuosia sitten tein muovailuvahaa muuten samalla ohjeella, mutta ilman sitruunahappoa. Silloin vaha tarttui helposti käsiin, jos veden ja jauhojen suhde ei ollut täydellinen. Kokemukseni mukaan sitruunahappo auttaa koostumukseen eikä vaha tartu käsiin. Olen tehnyt paljon muovailuvahaa tuolla ohjeella sekä töissä että kotona eikä tarttumisesta ole ollut ongelmaa. Oletko kokeillut lisätä vähän öljyä?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! Hyvä tietää, että ongelma on ratkaistavissa! Kokeilemme näillä vinkeilläsi uudelleen. Meillä on ollut käytössä sitruunahappo sekä aiemmin myös aluna, jota toisessa vastaavassa ohjeessa käytettiin. Kiitos paljon mahtavista ideoistasi ja materiaaleista blogissa ja muualla, niistä on ollut meille iloa!