maanantai 19. joulukuuta 2022

Tulosta jouluaiheiset muovailualustat




Jaksan innostua uudestaan ja uudestaan muovailuvahan käytöstä esiopetuksessa. Tein jouluaiheisia muovailualustoja, jotka voit tulostaa tämän postauksen lopusta. Äkkiseltään ehkä tuntuu, että laminoidun piparin kuvan koristelu muovailuvahalla on lähinnä ajantappopuuhaa, mutta: 

Muovailuvahan käytössä harjaantuvat monet asiat, kuten 

  • hienomotoriset taidot 
  • silmä-käsikoordinaatio 
  • käsien pienet lihakset 
Yllä mainittuja taitoja tarvitaan muun muassa kynäotteeseen, saksityöskentelyyn ja nappien napitukseen. Muovailuvahalla muovailu on monen mielestä tosi mukavaa, ja se soveltuu hyvin myös paljon esiopetusikäisiä nuoremmille.

Valkosipulipuristin on monen lapsen suosikkiväline muovailuvahatyöskentelyssä. Yllä olevan kuvan hiukset on tehty sillä.


Toimintaterapiasivusto The OT Toolbox on monipuolinen tietopankki, josta löytyy laajasti tietoa myös lasten hienomotoristen taitojen kehittämisestä, esim. muovailuvahapostaus Play Dough Activity for Fine Motor Skills


Nappaa kuva talteen Pinterestiin:




Suosikkireseptini muovailuvahan tekoon löydät Hääräämön postauksesta Autopeli muovailuvahalla.


Tulosta kahdeksan jouluaiheista muovailualustaa (plus yksi pääsiäisaiheinen)


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista ja Pinterestistä!

Hääräämön materiaalia löytyy myös Freeedistä, jossa opettajat jakavat opetusmateriaalia. Se vaatii kirjautumisen.


maanantai 12. joulukuuta 2022

Kuva-kirjainkiekot alku- ja loppuäänteiden harjoitteluun pdf




Kuva-kirjainkiekkojen käytössä harjaantuvat 

  • alkuäänteen tunnistus 
  • loppuäänteen tunnistus 
  • silmä-käsikoordinaatio 
  • hienomotoriikka 
  • käden pienet lihakset 


Olen käyttänyt näitä kiekkoja äidinkielen pistetyöskentelyssä esiopetuksessa. Käytössä on aina siihen mennessä harjoitellut kirjaimet. Kukin lapsi tekee yleensä 2 - 6 kiekkoa. Nämä tehtävät on aikuisen nopea tarkastaa. Myös lapset voivat tarkastaa toistensa tekemät kiekot. 




Lapsi laittaa pyykkipojan sen kuvan kohdalle, joka alkaa kiekon keskellä olevalla kirjaimella. 

  • Kiekoilla A, I, N, O, S ja E voidaan harjoitella myös sanan loppuäännettä: 


Loppuäänteen harjoittelua 

 

Pyykkipoikien sijaan tehtävässä voidaan käyttää klemmareita eli paperiliittimiä. Molempien käytössä lapsi saa hienomotoriikka- ja silmä-käsikoordinaatioharjoitusta. 

Säilytän pyykkipoikia kiinnitettynä pienen (noin 20 cm x 30 cm), matalareunaisen (noin 5 cm) pahvilaatikon reunoihin. Pyykkipoikia ottaessaan ja palauttaessaan lapsi treenaa käden pieniä lihaksia aivan huomaamattaan. Aktiviteetista riippuen kutsumme laatikkoa pyykkipoikaparkiksi tai pyykkipoikapankiksi. 


Tulosta kuva-kirjainkiekot. (korjattu versio)


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista


maanantai 5. joulukuuta 2022

Ohjevideo: Ompele tilkkublokki hirsimökki kätevästi pohjakankaalle




Pohjakankaalle ommeltava hirsimökkitilkkublokki käy hyvin aivan ensimmäiseksi tilkkutyöksi, sillä se ei ole vaikea. Se sopii toki myös kokeneelle tilkkuharrastajalle, joka ei ole kokeillut pohjakankaalle ommeltavaa hirsimökkiä. Pohjakankaalle ompelu ei ole yleistä tilkkutöissä, niin tämä tekniikka tuo mukavasti uutta konkarillekin. 

Blokki tarkoittaa tilkkutyön mallikertaa, joka toistuu tilkkutyössä, esimerkiksi tilkkupeitossa. Jos ommellaan vain yksi blokki, siitä voidaan tehdä esimerkiksi yllä olevassa kuvassa näkyvä kestolahjapussi. 
 

Hirsimökkitilkkublokkiin tarvitaan 

  • kangassuikaleita (tässä 3½ cm leveitä) 
  • pohjakangas, joka on vähän suurempi kuin valmis tilkkublokki 


Pohjakankaalle ompelu puoltaa paikkaansa, kun tarvitaan vain pieni määrä hirsimökkiblokkeja, esimerkiksi pariin patalappuun, koristetyynyyn tai kestolahjapussiin. Jos suunnitteilla on vaikkapa suuri tilkkupeitto, johon tarvitaan paljon tilkkublokkeja, tämä tekniikka ei ole nopein. 




Pohjakankaan kääntöpuolelle muodostuu yllä olevassa kuvassa näkyvä kuvio, kun hirsimökkiblokki ommellaan kankaaseen. Tilkkublokki irrotetaan ompelukoneesta vasta työn ollessa valmis. Ompelulangan on toki hyvä olla kankaiden värinen, mutta tässä esimerkissä käytin mustaa alalankaa, jotta kuvio näkyy kuvassa. 


Katso hirsimökin ohjevideo


3:42 min





Osallistun tällä ohjeella Käsityöblogien joulukalenteriin. Eilinen luukku aukesi Sormustin-blogissa. Seuraava kalenterin luukku avautuu ylihuomenna 7.12. Sweets and Socks -blogissa. Isot kiitokset joulukalenterin järjestämisestä Rosanna of May -blogin Rosalle


Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista ja Pinterestistä


maanantai 28. marraskuuta 2022

4 ideaa: Joulukortit lasten musiikkihetkissä





Joulukortit sopivat moneen aktiviteettiin lapsiryhmissä joulun alla, myös musiikkihetkiin. Minulla on vaikutelma, että kortit ovat helposti lähestyttäviä, vaikka olisivatkin nimekkäiden taiteilijoiden teoksia. Ne ovat arkipäivän käyttötavaraa. Monet lapset kertovat mielellään, mitä kuvassa näkyy ja mitä kuvasta tulee mieleen. 



1. Joulukortit laukusta





Eräänä aamuna open laukusta löytyy joulukortti. 
Kortin kuvassa on suuri joulukuusi, jossa on paljon koristeita. Yksi lapsista kertoo, että hän osaa laulun Joulupuu on rakennettu. Niinpä ope ottaa kitaran esiin, ja lauletaan kyseinen laulu. 

Open laukusta löytyy toinenkin kortti. Siinä on luminen maisema ja hevosen vetämä reki. Opelle tulee mieleen kuvasta joululaulu Lunta tulvillaan on raikas talvisää. Moni lapsi tuntee laulun, ja laulamme sen.

Laukusta löytyy vielä muitakin kortteja, jotka johdattavat meidät joululaulujen pariin. 



2. Joulukortit lorupussista





Seuraavassa joululauluhetkessämme lapset nostavat joulukortin lorupussista
 vuorollaan. Pussissa on samoja kortteja kuin open laukussa edellisellä kerralla. 

Samasta kuvasta voi tulla mieleen montakin laulua. Eri ihmiset saattavat nähdä samassa kortissa aivan eri laulujen aiheita. Keskustelemme siitä, miten jokainen tulkitsee kuvaa omalla tavallaan omasta kokemusmaailmastaan käsin. 

Laulutuokion pituutta on helppo passailla pussiin laitettavien korttien lukumäärällä. 

Vilkaise 




3. Joulukorttien etsiminen





Eräänä aamuna kortteja ei löydy open laukusta eikä lorupussista. Kortit ovat hävinneet. Ope kertoo, mistä kortteja lähdetään etsimään. Kun lapset ovat löytäneet kortit, laulut lauletaan löytymisjärjestyksessä. 

Kaikista lauluista ei lauleta kaikkia säkeistöjä, jotta ehditään tehdä muutakin. Osa lauluista leikitään ja joihinkin lauluihin otetaan soittimia mukaan.  



4. Joululauluäänestys korteilla ja Lego-palikoilla





Kun käytössä olevat joulukortit lauluineen ovat tulleet tutuiksi lapsille, järjestämme joululauluäänestyksen. Kortit laitetaan vierekkäin lattialle ja sovimme yhdessä, mitä laulua mikäkin kortti edustaa. Jokainen lapsi vie kaksi Lego-palikkaa suosikkilaulujensa luo. Jos joku tykkää yhdestä laulusta erityisen paljon, hän voi laittaa molemmat palikat kyseisen kortin luo. 

Lego-palikat kasattaan torneiksi. Tornien korkeutta verrataan, ja tornit kortteineen laitetaan korkeusjärjestykseen. Näin saadaan tietää laulujen suosituimmuusjärjestys. Laulut lauletaan tässä järjestyksessä. Korkeimman tornin laulu lauletaan ensin. 

Äänestyksessä saadaan harjoitusta pylväsdiagrammin tekoon sekä vertailuun ja järjestykseen asettamiseen, eli ollaan aivan eskarimatikan ytimessä. 




Mukavia joululauluhetkiä! 



Nappaa kuva talteen Pinterestiin






maanantai 21. marraskuuta 2022

Eskarimatikka: Sarjoitusharjoituksena sinivalkoinen paperiketju itsenäisyyspäiväkoristeeksi





Paperiketjun teossa voidaan harjoitella kätevästi sarjoitusta. Sinivalkoisena ketju sopii hyvin itsenäisyyspäiväkoristeeksi.
 Toisiin juhliin ja vuodenaikoihin voidaan valita muita värejä. 

Lapsi voi suunnitella paperiketjussa toistuvan sarjan esimerkiksi Multilink-kuutioilla tai leikkaamillaan paperisuikaleilla.

Kierrätysmateriaali esimerkiksi vanhoista lehdistä käy hyvin paperiketjun materiaaliksi. Voit vaihtoehtoisesti tulostaa paperille Hääräämön viivadokumentin, jonka viivoja pitkin leikatessaan lapsi saa hyvää saksitreeniä.




Sininen ja valkoinen A4-paperi leikataan suikaleiksi viivoja pitkin. Suikaleet liimataan ketjuksi paperiliimalla.




Lapsi harjoittelee monia taitoja tehdessään paperiketjua:

  • sarjoitus
  • hienomotoriikka (saksilla leikkaminen)
  • silmä-käsikoordinaatio


Paperiketjun ohjevideo

1:51 min



AB- ja AABB-rakenne


Vilkaise myös ohje ikkunaan laitettavaan itsenäisyyskynttilään, joka on siisti kummaltakin puolelta.


Löydät lisää sarjoitusharjoituksia sarjoituskansiostani Pinterestistä.


maanantai 14. marraskuuta 2022

Itsenäisyyspäiväaskartelu: Suomen lippu paperista leikatuista lumitähdistä + PDF-ohje




Näyttävä Suomen lippu saadaan aikaan paperista leikatuista lumitähdistä. Lippu on kätevä kiinnittää sinitarralla ikkunaan, jolloin se näkyy kauniisti ohikulkijoillekin. 




Törmäsin tällaiseen lumitähdistä tehtyyn lippuun jossain täällä netissä. Pähkäilin, miten tähdet tulee leikata ja sommitella, jotta lipun mittasuhteet tulevat oikein. 

Tämän postauksen kuvissa näkyvän lipun kiinnitimme ikkunaan peilikuvana, jotta se näkyy ulos oikein päin. 





Suomen lipun ohje 




Tulosta Suomen lipun askarteluohje (kuva yllä).


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista.


maanantai 7. marraskuuta 2022

Taputa ja rakenna pdf: Mittaa sanan tavumäärä ja rakenna Legoista torni

 



Taputa ja rakenna -tehtävässä mitataan taputusmittarilla, kuinka monta tavua alustan sanoissa on. Legoista (Duplo) tai esimerkiksi Multilink-kuutioista rakennetaan torni, jossa on yhtä monta palikkaa kuin sanassa on tavuja. Torni laitetaan kuvan päälle. 

  • Olen käyttänyt eskarissa nyt syksyllä taputusmittarin lukumäärä- eli pisteversiota (lukualue 1 - 5), sillä emme ole vielä yhteisesti harjoitelleet numero-lukumäärävastaavuutta. Tulosta pisteversio taputusmittarista. Leikkaa paperi puoliksi, niin saat A4-arkista kaksi taputusmittaria hieman erilaisilla pisteiden sommitteluilla. 




Kun on rakennettu yhdeksän tornia, verrataan, minkä sanan torni on korkein ja minkä matalin eli missä sanassa on eniten/vähiten tavuja. 




Taputa ja rakenna -tehtävien aiheet:

  • kulkuneuvot 
  • eläimet 
  • ruoka 
  • sää 
  • värit 


Tulosta viisi (5) taputa ja rakenna -tehtävää


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista ja Pinterestistä


maanantai 31. lokakuuta 2022

Eskarimatikka: Tulosta mallikortit Legoilla sarjoittamiseen




Sarjoitusharjoitus on kätevä toteuttaa Legoilla. Siihen tarvitaan vain Legoja (Duploja) ja mallikortit.


Olen antanut ohjeeksi eskarilaisille rakentaa mallikortin mukainen torni. Kun torni on valmis, lapsi jatkaa sitä vielä 2 - 4 palikalla.




Hääräämön tulostettavissa Lego-sarjoituskorteissa on rakenteet AB, AABB, AAB, ABB sekä ABC.




Tulosta 16 mallikorttia Legoilla sarjoittamiseen.


Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista


maanantai 17. lokakuuta 2022

Sukulaistytön synttärilahjatoive: Keppari + kuvia sen tekovaiheista




Ompelin sukulaistytölle keppihevosen syntymäpäivälahjaksi. Synttärisankari lupasi tehdä hepalle suitset keppariharrastajaystävänsä kanssa. 


Silmät ja sieraimet tein vanhasta nahkatakista. Sieraimissa nahka on pintanahka ylöspäin, silmissä mokkapuoli ylöspäin. Näille ratkaisuille minulla ei ole erityisempää perustetta. Maalasin silmiin valopilkun valkoisella kynsilakalla. 





Vaihekuvia keppihevosen tekemisestä:




Oli mielenkiintoista ommella keppari ja ymmärtää, miten sen kolmiulotteisuus saadaan aikaan: kapealla suikaleella, joka kiertää pään niskasta päälaen kautta kaulaan. 




Tein kepparin harjan Isoveli-langasta. Kiinnitettyäni harjan purin langansäikeet irralleen toisistaan. Tähän hyödynsin pitkän automatkan.


Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista.


maanantai 10. lokakuuta 2022

Eskarimatikka: Purkkitehtävissä harjoitellaan luokittelua, lukumääriä ja numeroita




Purkkitehtävän lukumääräversiossa (kuva yllä) harjoitellaan yksi yhteen -vastaavuutta. Numeroversiossa treenataan lukumäärän ja numeron vastaavuutta. Kummassakin purkkitehtävässä harjaantuvat myös luokittelutaidot sekä lukujonon hallinta.


Tein lukumääräpurkit 0 - 10 sekä samalta lukualueelta numeropurkit. Teippasin pilttipurkkien kylkeen lukumäärät/numerot. 

  • Tämän postauksen lopusta löydät linkin tulostettaviin lukumäärä- ja lukukortteihin.

Kovin homma oli haalia kokoon erilaisia korkkeja. Maitopurkin korkkeja kertyi kyllä kätevästi, mutta sinappituubin ja öljypullon korkkeja verrattain hitaasti. Onneksi olin kaukaa viisaana (tai tyhmänä hamstraajana) kerännyt korkkeja jo vuosien ajan, niin ei tarvinnut aloittaa nollasta. Tähän tehtävään käyvät myös esimerkiksi napit ja helmet.


Lasiset lastenruokapurkit ovat kokemukseni mukaan kestäviä. Eskarilaiseni eivät ole saaneet niitä hajalle, mutta joku aika sitten minä sain aikaan aikamoisen lasinsirusotkun (onneksi eskaripäivä oli jo loppunut ja lapset lähteneet pois luokasta). Olen miettinyt tähän tehtävään korvaavaa läpinäkyvää purkkia lasisille, tietenkin kierrätyshengessä ilmaisia purkkeja. Vielä en ole keksinyt, joten otan vinkkejä vastaan mielelläni.



Purkkitehtävän ohje lapselle:

(Tämä toimii hyvin paritehtävänä)


  • Luokittele korkit niin, että samanlaiset ovat yhdessä kasassa tai lähekkäin. 
  • Laita korkit, joita on kolme, purkkiin, jonka kyljessä on kolme pistettä (numeroversiossa: numero kolme) jne. 
  • Lopuksi laita purkit järjestykseen 0 - 10.
  • Ota yksi (tai useampi) purkki pois rivistä. Parisi päättelee, mikä luku puuttuu.


Nuorempien lasten kanssa voidaan käyttää lukumääräpurkkeja esim. lukualueelta 0 - 5.




Tulosta purkkien kylkeen 

Tilly Kajetskin ja Minna Salmisen kirjassa Matikasta moneksi  (Lasten Keskus) on esitelty lukumäärä- ja numeropurkkitehtävä. Lisäsin tehtävään luokittelun eli kunkinlaista korkkia on eri määrä ja korkit ovat aluksi sekaisin.

maanantai 26. syyskuuta 2022

Eskarimatikka: Visuaalisen hahmottamisen harjoittelu Multilinkeillä (osa 2) + tulosta mallikortit




Multilink-kuutioilla rakentaessaan lapsi tulee harjoitelleeksi monia esimatemaattisia taitoja. Viime viikolla julkaisin helppoja Multilink-mallikortteja rakenteluun, ja tämän postauksen lopusta voit tulostaa kortteja kolmiulotteisien rakennelmien tekoa varten.




Mallista rakentamisessa harjaantuvat 

  • visuaalinen hahmottaminen 
  • silmän ja käden yhteistyö 
  • laskeminen (yksi yhteen -vastaavuus) 
  • subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta 
  • käsite yhtä monta 





Alkuluokan aakkoset -blogissa on kolmen postauksen sarja visuaalisen hahmottamisen harjoittelusta, lue toki! Ensimmäisen osan löydät täältä (klik)










Löydät lisää visuaalisen hahmottamisen harjoittelumateriaalia Hääräämön aiemmista postauksista:






Ota kuva talteen Pinterestiin:



Tulosta Multilink-mallikortit (27 kpl).


Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista.


maanantai 19. syyskuuta 2022

Eskarimatikka: Multilink-mallikortit (osa 1) visuaalisen hahmottamisen ja laskemisen harjoitteluun




Mallirakentamista on kätevä harjoitella Multilink-kuutioilla. Ensimmäiset mallit rakensin eskarilaisille kuutioista. Lapset havainnoivat rakennelmia ja tekivät itse samanlaisen. 

Mallikorteista (linkit tulostettaviin tiedostoihin tämän postauksen lopussa) rakentamista olemme tehneet niin, että lapsi rakentaa mallikortin viereen kuvan mukaisen rakennelman. Hän katsoo, kuinka monta minkäkin väristä Multilink-kuutiota tarvitsee rakennelmaan ja käy hakemassa värin kerrallaan laatikosta, esim. kolme keltaista kuutiota. Laatikko on ollut useamman askeleen päässä rakennuspaikasta. Samalla tulee harjoiteltua laskemista (yksi yhteen -vastaavuus) ja käsitettä yhtä monta

  • Tämän postauksen mallikortit soveltuvat hyvin myös esiopetusikäisiä nuoremmille lapsille, esimerkiksi viskaritehtäväksi.

Työmuistia harjoittaa mallikorttien laittaminen paikkaan, jonne lapsi ei näe omalta paikaltaan. Lapsi käy katsomassa mallikorttia niin monta kertaa kuin on tarpeen. 






Olen käyttänyt Multilink-mallikorteissa värejä ilmaisemaan vaikeustason. Kuten laskettelurinteissä, vihreä on erittäin helppo, sininen on helppo ja punainen on keskivaikea. 

Vihreissä ja sinisissä korteissa on enintään kolme samanväristä kuutiota, punaisissa enintään viisi. 

Mustat mallikortit löydät täältä (klik). Niissä on kolmiulotteisia rakennelmia, enintään 7 kuutiota samaa väriä. 







Tulosta 6 vihreää ja 6 sinistä Multilink-mallikorttia.

Tulosta 20 punaista Multilink-mallikorttia.

Laminoi kortit ja leikkaa ne irti toisistaan.


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista ja Pinterestistä


maanantai 5. syyskuuta 2022

Eskarimatikka: Lukumääräkiekot yksi yhteen -vastaavuuden harjoitteluun pdf




Lukumääräkiekkojen käytössä harjaantuvat 

  • yksi yhteen -vastaavuus lukualueella 1 - 4 
  • käsite yhtä monta 
  • subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta 
  • käden pienet lihakset 
  • silmän ja käden yhteistyö 


Lapsi laittaa pyykkipojan niihin sektoreihin, joissa on yhtä monta hedelmää kuin pisteitä kiekon keskellä. 

  • Pyykkipoikien sijaan tehtävässä voidaan käyttää klemmareita eli paperiliittimiä. 




Kiekoilla voidaan harjoitella myös käsitteitä yksi enemmän ja yksi vähemmän sekä enemmän ja vähemmän


Tulosta lukumääräkiekot. Laminoi ja leikkaa ne. 


Maalasin kiekkojen omenat ja päärynät viime keväänä samoihin aikoihin kuin lukumäärä- ja numerotehtävien ilmapallot


Tutustu Pinterestissä eskarimatikan tauluuni Vertailu ja yksi yhteen -vastaavuus


maanantai 22. elokuuta 2022

Eskarimatikka: Sarjoitus muovailuvahalla + pdf




Sarjoitusharjoituksissakin muovailuvaha on kätevä materiaali. Sarjoittamisen lisäksi lapset saavat hyvää hienomotoriikkaharjoitusta, ja silmän ja käden yhteistyö sekä käsien pienet lihakset vahvistuvat.


Ohje lapselle muovailuvahasarjoitukseen:

  • Katso ympyrärivistä, mikä värisarja siinä toistuu. 
  • Muovaile muovailuvahasta palloja ja jatka palloilla sarjaa.
    • Osassa tehtävistä täydennetään puuttuvia värejä jonon keskeltä. 
  • Tarkasta lopuksi sarja: Kosketa värillisiä ympyröitä vasemmalta alkaen yksi kerrallaan ja sano ympyrän väri. Kun pääset muovailuvahapallojen kohdalle, sanoessasi värin paina sormella pallo litteäksi.
  • Tee tyhjille alustoille sarjan alkuja, joita kaverisi jatkaa.


Katso lisää ideoita sarjoittamiseen Hääräämön matikkakävelypostauksesta




Teen eskarilaisten kanssa muovailuvahaa syksyn alussa ja vuodenvaihteen jälkeen. Teemme kerran vuodessa keltaista ja punaista muovailuvahaa. Niistä jokainen sekoittaa itselleen oranssia. Toisella kerralla teemme sinistä ja keltaista, ja niistä lapset sekoittavat vihreää.

Tämän postauksen harjoituksiin tarvitaan joko punaista, oranssia ja keltaista tai sinistä, vihreää ja keltaista muovailuvahaa.




Tutustu myös Hääräämön muihin muovailuvaha-aktiviteetteihin:




Tulosta sarjoitusalustat ja laminoi ne sekä leikkaa ne suikaleiksi.



Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista.