maanantai 25. huhtikuuta 2022

Eskarimatikka: Lukumäärä- ja numerotreeniä ilmapalloilla pdf




Ilmapallomatikassa saadaan harjoitusta silmän ja käden yhteistyöhön sekä hienomotoriikkaan varsinaisen matemaattisen sisällön ohessa.

Lukumääräilmapallojen parissa voidaan harjoitella

  • yksi yhteen -vastaavuutta
  • yksi enemmän/vähemmän
  • lukujonotaitoja




Numeroilmapalloilla työskenneltäessä harjaantuu

  • lukumäärä-numerovastaavuus
  • lukujonotaidot




Tulosta ja laminoi sekä leikkaa lukumäärä- ja numeroilmapallot

Tee ilmapallojen alareunaan reikä rei´ittimellä. Pujota reiästä puolikas piipunrassi eli askartelunorkko. Taita piipunrassin pää kaksin kerroin niin, että voit kieputtaa päätä 1 - 2 cm piipunrassin ympäri. Näin piipunrassi pysyy kiinni ilmapallossa.

Anna ilmapallot lapselle. Pyydä häntä laittamaan ilmapallon "naruun" ilmapallossa näytetty määrä helmiä. Voit myös ohjeistaa lasta pujottamaan helmiä yhden enemmän/vähemmän kuin ilmapallossa lukee. Esimerkiksi hamahelmet ja puuhelmet käyvät hyvin tähän harjoitukseen. Lopuksi lapsi voi järjestää ilmapallot numerojärjestykseen. 

  • Nyt kun lukujono ykkösestä kymmeneen on esillä, aikuinen voi ottaa yhden (tai lapsen taitojen karttuessa useamman) ilmapallon pois ja kysyä lapselta, mikä luku puuttuu.



Nappaa kuva talteen Pinterestiin:




Näin maalasin



Maalasin ilmapallot olohuoneen lattialla lapsen vesiväreillä. Omat vesivärini ovat olleet laatikossa liian kauan. Viimeksi taisin maalata niillä joulukortteja vuosia sitten.

Käsittelin ilmapallomaalauksia Lightroomilla ja vähän Photoshopilla. Canvassa lisäsin ilmapalloihin numerot. Sen olisi voinut toki tehdä myös Photarissa. 


Tarinaa sydäntossuista voit lukea täältä.






Hauskaa vappua!


maanantai 4. huhtikuuta 2022

Eskarimatikka: Lego-sudokut pdf




Lego-sudokuissa harjoitellaan

  • loogista päättelyä
  • luvun neljä hajotelmia


Lego-sudokuihin tarvitaan pelialustojen lisäksi vain Duplo-palikoita.


Pelivalmistelut


Ennen sudokun ratkaisemista lapsi valitsee värin, esim. sinisen, ja laskee, kuinka monta kyseisen väristä neliötä pelilaudassa on. Hän miettii, kuinka monta Duplo-palikkaa hänen tarvitsee ottaa, jotta sinisiä neliöitä ja sinisiä Duploja olisi yhteensä neljä. Hän ottaa Duploja väri kerrallaan pelilaudan jokaista väriä. Hän asettaa ne pelilaudan yläpuolelle niin, että saman väriset palikat ovat alakkain. Jokaisessa sudokussa tarvitaan kutakin väriä 1 - 3 kpl.


Näin ohjaat lasta ratkaiseman sudokun

3:48 min

Tulosta 12 Lego-sudokua, joista 4 on helppoja (*), 4 hieman vaikeampaa (**) ja 4 vaikeaa (***) Hääräämön luokituksen mukaan. Kaikki nämä sudokut soveltuvat esiopetukseen. Ne ovat hyvää harjoitusta myös nuoremmille sekä alkuopetuksen oppilaille. 

Sain idean Lego-sudokuun Lasting Thumbprints -blogista.



Tulosta myös aiemmin Hääräämössä julkaistuja


Loogista päättelyä harjoitellaan myös loogisilla kokoelmilla. Niitä löydät Freeedin verkkokaupasta