Sivut

maanantai 25. lokakuuta 2021

Eskarimatikka: Kauppaleikissä harjoitellaan lukumääriä ja hienomotoriikkaa





Eskarimme kauppaleikissä harjoitellaan 

  • yksi yhteen -vastaavuutta
  • lukumäärien vertailua (yhtä monta)
  • subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta
  • kohteliasta käyttäytymistä
  • hienomotoriikkaa (sakset, pyykkipojat, kuviolävistäjät)





Jätimme viime keväänä kerätyt kauppaleikkitarvikkeet eli tyhjät elintarvikepakkaukset paikoilleen eskariin tätä lukuvuotta varten. Keväällä saimme yhteenlaskuharjoitusta kaupassa. Nyt syksyllä emme ole käyttäneet numeromerkkejä kaupassa lainkaan, vaan olemme keskittyneet esimatemaattisiin taitoihin.

Huomaavaiseen käytökseen kiinnitämme huomiota kaupassa. Myyjä katsoo asiakasta silmiin ja tervehtii. Asiakas vastaa tervehdykseen silmiin katsoen. Muistamme myös sanoa kiitos ja ole hyvä.

Hienomotoriikkaa vahvistavat aktiviteetit ovat tärkeässä roolissa kaupassamme (lapsille en tosin kerro, että harjoittelemme hienomotoriikkaa): 

  • Ennen kaupankäyntiä leikataan saksilla viivaa pitkin. 
  • Kaupassa käytetään valuuttana pyykkipoikia, joiden avaaminen vahvistaa käden lihaksia. 
  • Samat lihakset saavat treeniä myös kuviolävistäjien käytössä.


Lapsen hienomotoristen taitojen tukemisesta löytyy paljon tietoa The OT Toolbox- blogista


Eskarisyksyn kauppaleikki



1. Ennen kauppaleikin aloitusta jokainen lapsi leikkaa lukumääräliuskat.






2. Lapsi ottaa yhden leikkaamansa lukumääräliuskan. Hän hakee pankista pyykkipoikavaluuttaa eli kiinnittää liuskaan yhtä monta pyykkipoikaa kuin liuskassa on pisteitä.

  • Ennen kauppaleikkiä pari lasta kiinnittää pyykkipojat pienen pahvilaatikon reunoihin.




3. Kaupassa jokainen tuote maksaa yhden pyykkipojan. Kun lapsella on kerättynä kaupasta yhtä monta tuotetta kuin liuskassa on pyykkipoikia, hän menee kassalle. Hän antaa myyjälle pyykkipojat. Myyjä vertaa, onko pyykkipoikia yhtä monta kuin ostettavia tuotteita. Jos lukumäärä ei täsmää, asiakas palauttaa tai hakee lisää tuotteita. 

  • Pyykkipojat voidaan asetella tuotteiden viereen ja katsoa, riittikö jokaiselle pyykkipojalle tuote.



4. Myyjä vie pyykkipojat kassaan. Meillä kassana toimii verhokappa.




5. Lopuksi myyjä kuittaa ostokset lukumääräliuskaan eli tekee kuviolävistäjällä yhtä monta reikää kuin liuskassa on pisteitä.


Kun kassassa on paljon rahaa eli verhossa pyykkipoikia, ope vinkkaa parille lapselle, että nyt tarvitaan kuriireja toimittamaan rahaa kaupasta pankkiin.

Kaupassa on hyvä olla riittävästi henkilökuntaa. Kokemukseni mukaan kauppaleikissä myyjiä voi olla saman verran kuin asiakkaita, jotta jonot eivät kasva ja kaikille riittää touhua.


Lumiset syyslomaterveiset Pallakselta:


Kävin viime perjantaina 1,5 tunnin kävelyllä Pallaksella. Klo 9 tuulen nopeus oli Laukukerolla 24 m/s. Minä lähdin kävelylle klo 9.45, ja silloin ei varmaankaan tuullut aivan yhtä kovaa.

Pakkasta oli pari astetta. Toppavaatteissa huppu tiukasti päässä ei ollut kylmä. Valokuvatessa tosin sormet viilenivät aikalailla.



Lunta oli tuiskuttanut paikoitellen aikalailla, ja hanki upotti välillä polvia myöten. Silloin pääsi kätevimmin liikkumaan konttaamalla. Joissain kohdissa hanki kantoi kuten keväällä. 

Kävelin hotellin nurkalta vanhan hotellin raunioille vievälle hiekkatielle ja kuljin sitä pitkin, kunnes käännyin poroaidalle Palkaskeron suuntaan. Tietä pitkin pysyi kävellä aika normaalisti.




Päivitetty täydennettävä isänpäiväkirje on tulostettavissa Hääräämön Opettajalle-välilehdeltä.


Löydät paljon toiminnallisia ideoita esi- ja alkuopetuksen taulustani Pinterestistä.


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista!


maanantai 11. lokakuuta 2021

Eskarimatikka: Tulosta jäätelötikkumallikortit pdf hahmottamisen harjoitteluun

 



Mallin mukaan rakentaminen värillisistä jäätelötikuista kehittää hahmottamista. Kun rakenteluun yhdistetään nopan heittäminen ja pistekortit, saadaan aikaan paljon liikettä sekä treeniä myös työmuistille. 




Lapsi heittää noppaa. Meillä on käytössä kaksi isoa pehmonoppaa, joita heitämme lattialla. 

Lapsi etsii ikkunalaudalta pistekortin, jossa on yhtä monta pistettä kuin nopan silmäluvussa. Samalla tulee siis harjoiteltua subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta.




Lapsi painaa mieleensä, millainen jäätelötikkumallikortti on kyseisen pistekortin vieressä. Hän hakee laatikosta jäätelötikkuja ja rakentaa niistä omalla paikallaan kuvan mukaisen kuvion.


Olen laittanut mallikortteja luokassa kahteen paikkaan. Kun lapsi heittää nopasta saman pisteluvun kuin aiemmin, hän käy katsomassa mallikorttia eri paikasta kuin ensimmäisellä kerralla. Kummassakin paikassa on kuusi mallikorttia.



Helpot jäätelötikkumallikortit

(1 - 8)



Helpoimmissa jäätelötikkumallikorteissa tikut eivät ole mistään kohtaa toistensa päällä.


Keskivaikeat jäätelötikkumallikortit

(9 - 18)



Keskivaikeissa jäätelötikkumallikorteissa tikut ovat päällekkäin kahdessa tasossa.


Vaikeat jäätelötikkumallikortit

(19 - 24)



Vaikeimmissa jäätelötikkumallikorteissa tikut ovat päällekkäin kolmessa tasossa.




Oletko tutustunut Freeediin, josta löytyy paljon opettajien tekemää opetusmateriaalia? Freeed ei vaadi nykyään kirjautumista. Olen ladannut monia Hääräämön esiopetusmateriaaleja Freediin. Käy toki vilkaisemassa!



Tulosta jäätelötikkumallikortit (pdf) täältä.


Hääräämön kuvia löydät myös Instagramista.