Sivut

maanantai 22. helmikuuta 2021

Tulosta lorukortteja PDF + lorupussin kuvallinen ompeluohje

 



Loruja pidetään tärkeinä lapsen kielenkehityksen kannalta. Loruttelu rikastaa lapsen sanavarastoa ja lapsi oppii loruista uusia ilmauksia. Loruissa on usein riimejä, ja riimiparien hahmotus on tärkeä taito lukutaidon kehittymisprosessissa. Loruhetket ovat mukavaa yhdessäoloa.

Olen lorutellut paljon kotona sekä töissä eskarissa ja ykkösluokkalaisten musiikin tunneilla. Loruttelu on kivaa myös aivan pienten lasten, vauvojenkin kanssa. Samat lorut taipuvat hyvin eri ikäisille lapsille.


Eskarimatikkaa lorukorteilla ja Duploilla



Lasken usein lorulla (Entten tentten, Auto ajoi kilparataa tms.), kuka saa nostaa lorupussista seuraavan kortin. Toisinaan lapset laskevat. 


Olemme harjoitelleet eskarissa lorukorteilla tilastointia ja vertailua. Jokainen lapsi on ottanut laatikosta neljä Duplo-palikkaa. He ovat laittaneet palikat suosikkilorujensa päälle (neljän eri kortin päälle tai halutessaan esim. kaikki palikkansa samalle kortille) ja rakentaneet palikoista tornin. Olemme vertailleet tornien korkeutta ja järjestäneet kortit suosituimmuusjärjestykseen. Sitten olemme lorutelleet esim. kolme eniten palikoita saanutta lorua.



Lorupussin ompeluohjelinkit ja tulostettavat lorukortit




  • Tyylikkään yhden sauman pussukan (klik) saat tehtyä huippunopeasti farkkujen lahkeesta. Minulla on tällainen töissä eskarissa lorupussina. En ole laittanut siihen mitään sulkemisnyöriä tms., sillä vaihtelen pussin sisältöä ennen jokaista loruhetkeä, niin on kätevää, että pussin nyöriä ei tarvitse avata ja sulkea.



Mukavia loruhetkiä!


Vilkaise Hääräämön kuvia Instagramista ja Pinterestistä!


maanantai 1. helmikuuta 2021

Eskarimatikka: Yksi yhteen -vastaavuus sekä lukumäärän ja numeromerkin vastaavuus




Yksi yhteen -vastaavuutta on kätevä harjoitella eskarissa toiminnallisesti talouspaperirullan hylsyillä ja kumilenkeillä. 

  • Lapsi voi pitää hylsyä jalkojensa välissä laittaessaan kumilenkkejä hylsyn ympärille, jotta hylsy pysyy paikoillaan. 


Kumilenkkien pujottaminen hylsyn ympärille voi olla vaikeaa. Ennen varsinaisia matikkaharjoituksia pujottamista voidaan harjoitella antamalla lapselle talouspaperirullan hylsy ja merkittävä määrä kumilenkkejä. Moni lapsi innostuu pujottamaan lenkkejä hylsyn ympärille ilman sen kummempaa ideaa. 

  • Kumilenkkien irrottaminen hylsystä voi olla sen verran rajua puuhaa, että hylsy ei ole enää käyttökelpoinen muille lapsille tähän harjoitukseen. Hylsyjä voi siis olla hyvä varata reilu määrä lapsiryhmälle.


Vapaata kumilenkkien pujottelua talouspaperirullan hylsyihin


Ohje aikuiselle:

  • Piirrä talouspaperirullan hylsyn alaosaan pisteitä (tai liimaa pieniä tarroja) esim. 1 - 10 kpl. 
  • Anna hylsyt ja kumilenkkejä lapselle.


Ohje lapselle:

  • Laita talouspaperirullan hylsyn ympärille yhtä monta kumilenkkiä kuin hylsyssä on pisteitä.
  • Järjestä hylsyt järjestykseen niin, että hylsy, jossa on vähiten kumilenkkejä, on vasemmalla, ja sen vieressä on hylsy, jossa on yksi lenkki enemmän jne.


Muunnelmia:

  • Laita hylsyyn yksi kumilenkki enemmän/vähemmän kuin hylsyssä on pisteitä.
  • Kumilenkkien sijaan voidaan käyttää klemmareita (paperiliittimiä), kuten alla olevassa harjoituksessa.


Sain idean tähän kuminauha-aktiviteettiin Hands on as we Grow -blogista. Kehittelin hyvään hienomotoriikkaharjoitukseen matikka-aspektin.




Lukumäärän ja numeromerkin vastaavuutta on mukava treenata klemmareilla eli paperiliittimillä. Lapsi laittaa vessapaperirullan hylsyn yläreunaan yhtä monta klemmaria kuin hylsyyn kirjoitettu numeromerkki ilmoittaa. 


Lopuksi hylsyt järjestetään järjestykseen pienimmästä luvusta suurimpaan.




Yllä esitellyt harjoitukset voidaan vielä yhdistää eli etsitään hylsyille pari.


Myös pyykkipojilla on kätevä harjoitella lukumäärän ja numeromerkin vastaavuutta:




Jäätelötikutkin käyvät tähän harjoitukseen:




Lapsi harjoittelee hienomotorisia taitoja huomaamattaan tehdessään harjoituksia kumilenkeillä, klemmareilla ja pyykkipojilla.


Vapaa rakentelu pyykkipojilla ja jäätelötikuilla vaikuttaa olevan inspiroivaa lapsille. Pyykkipoikia käyttäessään lapsi tulee vahvistaneeksi käsissä olevia lihaksia, joita hän tarvitsee moniin hienomotorisiin toimintoihin.


Löysin idean käyttää klemmareita hienomotoriikkaharjoituksissa blogista The OT Toolbox. Suunnittelin matematiikan harjoituksen, jossa käytetään klemmareita.


Näin kuvasin



Kuvasin tämän postauksen kuvat Canon EOS 6D:llä olohuoneessamme kahden loisteputkilampun valossa. Käsittelin kuvat kevyesti Lightroomilla.


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista!