maanantai 23. marraskuuta 2020

Aika moneen kertaan huomaamattomasti sekä boro-tyylillä korjatut farkut




Uusi puhki kulunut kohta - mikä ihana syy kirjoa farkkuja taas vähän lisää.  

Viime vuosina korjausompelusta on tullut minulle läheisin käsityöharrastus. Aiemmin heitin farkut pois (eli ompelin niistä jotain uutta) korjattuani niitä pari-kolme kertaa haaroista. 

Nykyään minusta tuntuu, että vaatteen mielenkiintoinen vaihe alkaa vasta viidennen korjauskerran jälkeen. Jotkut vaatteet ovat tosin niin heikkolaatuisia, että olen heittänyt hanskat tiskiin (eli tehnyt vaatteista esim. kestotalouspaperia) korjattuani niitä kymmenen kertaa.

Minua viehättää ajatus, että vaate ei ole koskaan valmis. Kun vaate valmistetaan ja se valmistuu, sitä pidetään usein valmiina. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun vaatetta on korjattu lukemattomia kertoja, uutuuttaan hohtava vaate on vain vaisu versio nykyisestä kukoistuksesta. 




Reilu vuosi sitten esittelin Hääräämössä näiden farkkujen ensimmäisen kirjontakorjauksen, näet sen täältä. Japanilainen boro-kirjonta on minulla esikuvana.

Haaroista olin toki korjannut näitä housuja aika moneen kertaan aiemmin.



Yllä olevissa kuvissa näkyviä sydäntossuja olen korjannut ompelemalla niihin käsin nahkapohjan. Sisälle kiinnitin kolmella pistolla tehdastekoiset pohjalliset. Pohjalliset alkavat olla nyt niin puhki, että ne pitäisi vaihtaa. 


Nurja puoli:




Nämä farkut alkavat olla jo aika lämpöiset. Polvien ja reisien seutu on kaksinkertaista kangasta.


maanantai 9. marraskuuta 2020

Toiminnallisia alkuäänneharjoituksia eskarissa + kuvakortit PDF

 




1. Kosketa kirjainta, jolla sana alkaa



Kahden tai kolmen lapsen ryhmässä: Yksi lapsi lukee kuva-sanakortista sanan. Toiset lapset kuuntelevat, millä äänteellä sana alkaa. Jos sana alkaa O:lla, he käyvät koskettamassa puolapuiden yläpuolella olevaa O-kirjainta. 

Jos sana alkaa S:llä, he koskettavat lattialla olevaa S-kirjainta. Jos sana ei ala esillä olevilla kirjaimilla, lapset pysyvät paikallaan (ja esim. näyttävät kirjaimen viittomakielellä). 

Jokainen lapsi pääsee lukijaksi vuorollaan. Pyrin valitsemaan kortteihin mahdollisimman selkeitä kuvia, jotta myös lukutaidottomat lapset voivat lukea niitä.

Tämä puolapuuharjoitus vaikuttaa olevan ryhmäni suosikki. Moni lapsi on tullut kysymään vapaan leikin aikana, saako tehdä tätä harjoitusta.




  • Voit tulostaa tähän ja alla kuvattuun harjoitukseen sopivat Papunetin kuvatyökalulla tekemäni kuva-sanakortit täältä.
    • kuvat: Elina Vanninen, Paxtoncrafts Charitable Trust, Sergio Palao / ARASAAC




Kyllä, osaan olla kiitollinen luokassani olevista puolapuista :)



 2. Heitä pallo sanan alkukirjaimeen



Paritehtävä: Lapsi lukee kuva-sanakortista sanan. Toinen lapsi kuuntelee, millä äänteellä sana alkaa. Hän heittää pallon seinällä olevaan kirjaimeen, jolla sana alkaa. Jos seinällä ei ole sanan alkukirjainta, lapsi pompauttaa pallon kerran lattiaan.

Alimpana olevaan kirjaimeen lapsi vierittää pallon:





3. Vie kuvakortit pyykkinarulle




Lapsi ottaa laatikosta kuvakortin ja kuuntelee, millä äänteellä kuvassa oleva esine alkaa. Hän vie kortin pyykkinarulle, jolle on kiinnitetty kyseisen sanan alkukirjain. Lapsi kiinnittää kortin narulle pyykkipojalla.

Kun kaikki kortit on kiinnitetty pyykkinaruille, tarkastetaan, ovatko kortit oikeilla naruilla.

Tämä harjoitus soveltuu niin yhdelle kuin useammallekin lapselle yhtä aikaa tehtäväksi.




  • Tulosta kuvakortit täältä. Tein ne Papunetin Kuvatyökalulla.
    • kuvat: Heidi Ahlström, Ideogrammi / Sari Kivimäki, Kuvako, Annakaisa Ojanen, Aino Ojala, Elina Vanninen


Vilkaise esi- ja alkuopetusaiheisia linkkejä Pinterest-kansiostani!