Sivut

maanantai 14. tammikuuta 2019

Säästövinkki: Ompele rukkaset vanhasta nahkatakista ja villapaidasta


Mustat rukkaset vanhasta nahkatakista


Olen säästänyt sievoisen summan ompelemalla nahkarukkasia kierrätysmateriaaleista (klik). Kirpparilta ostamani nahkatakin palat ovat pehmeitä ja niissä on kauniita saumoja, joita olen hyödyntänyt rukkasiin.

Nyt käytin nahan ompeluun tavallista ompelukoneen neulaa, sellaista neulokselle tarkoitettua pallokärkineulaa. Aiemmin olen ommellut rukkasia nahkaneulalla, mutta en ole huomannut, että se olisi parempi. 

Joskus olen ommellut ranneresorin kiinni nahkaan nahkaneulalla. Se on ollut tuhoisaa. Nahkaneula on rikkonut resorin, joka on vähitellen alkanut purkautua.



Nahkarukkasen yksityiskohta: laskostettu kärki


Näihin uusimpiin rukkasiini leikkasin kämmenkappaleen vahingossa pitemmäksi kuin kämmenselkäkappaleen. Sen vuoksi tein pieniä laskoksia kämmenkappaleen päähän. Seuraaviin rukkasiin voisin tehdä vielä enemmän laskoksia eli tehdä aivan tarkoituksella vielä suuremman pituuseron näille kahdelle kappaleelle.



Vuori rukkasiin fleecestä ja kierrätysmateriaaleista 



Nahkarukkasten kämmenselkäkappaleeseen lisälämmikettä vanhasta villapaidasta


Tein vuorin rukkasiin fleecestä. Ajattelin, että koska näitä rukkasia ei pestä, fleecestä irtoava mikromuovi ei ole niin suuri ongelma kuin pestävissä vaatteissa. Kangasvarastoistani ei löytynyt vuoriksi muuta lämpöistä materiaalia, joka olisi miellyttävä ihoa vasten. Seli seli :)

Tein kierrätysmateriaaleista lisälämmikkeitä vuoriin. Kämmenselkäkappaleeseen ompelin neulosta kirpparilta ostamastani vihreästä villapaidasta, josta tein hameen (klik) vuosia sitten.



Nahkarukkasten vuoriin lisälämmikettä villapaidasta


Moneen kertaan paikatusta vanhasta villapaidasta leikkasin lämmikettä ranne-peukalo-kappaleisiin.



Huovuttuneista lasten lämpösukista lisälämmikettä rukkasten kämmeniin ja peukaloihin


Olin huovuttanut vahingossa lasten lämpösukat pesukoneessa. Laitoin niistä lämmikettä kämmeniin ja peukaloihin. Kolmen päivän käyttökokemuksen mukaan lämpösukat ovat erinomainen lämmike.


Tein nämä rukkaset Mallikelpoinen-blogin kaavalla, jota ei ole enää saatavilla. 

Tehtaamo-blogista löytyy rukkaskaavoja ja kaavanpiirto-ohjeita (klik).

12 kommenttia:

  1. Kestävät rukkaset. Nahka on miellyttävä materiaali, kirpputorilla jos eteen sattuu euron nahkavaate niin kyllä otan. Muuntuu niin moneksi, ja työtä voi koristella monin tavoin. Irmeli

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Irmeli! Olen kanssasi aivan samaa mieltä :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan pehmoista tuollainen käytetty nahka. Hyvä oivallus vuoriksi nuo huopuneet lämpösukat. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pikku Akka! Nuo lämpösukat lämmittävät kyllä tosi hyvin, ovat aika paksut, mutta se ei haittaa käytössä.

    VastaaPoista
  5. Ai että, näyttää hyvältä! Olen haaveillut rukkasten ompelua jo tovin, kun en tunnu löytävän sopivia kaupasta. Ja lykännyt ja lykännyt toimeen ryhtymistä. Ehkä jo nyt? Rukkasesi näyttävät juuri niin hyviltä kuin olen haaveillut 😀.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Emännys! Tee ihmeessä rukkaset. Nahkan ompelua ei kannata vierastaa :)

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa hyvältä idealta tehdä toisesta kämmenkappaleesta pidempi, niin saa sormille tilaa. Onhan noissa kintaissa pieniä mutkia taipvuteltavaksi ompelukoneella, mutta onhan nuo hienotkin kun jaksaa tehdä <3

    VastaaPoista
  8. Kiitos Johanna! Tällaiset rukkaset on yllättävän helppo tehdä, vaikka ehkä voi vaikuttaa osin hankalalta :)

    VastaaPoista
  9. Tätä(kin) postausta olen katsonut jo pariin otteeseen ja tuumannut, että josko pikkuväelle käyttäisi kasarinahkatakit hyötykäyttöön...
    Osaiskohan...

    VastaaPoista
  10. Kiitos Mitä Milloinkin! Kyllä varmasti onnistut nahkarukkasten teossa. Tehtaamosta tosiaan löytyy hyviä ohjeita.

    VastaaPoista
  11. Ei vitsi, loistava idea! Oon aiemmin tehnyt neuloksesta ja merino illasta joten ehkä uskallan joskus kokeilla näitäkin ��

    VastaaPoista
  12. Kiitos kaima! Merino olisi varmasti ihana materiaali vuoriksi, nahka taas kätevä, kun ei päästä tuulta läpi eikä paljon likaannu. Ompeluiloa! :)

    VastaaPoista