Sivut

maanantai 28. tammikuuta 2019

Ikuinen yöpaita


Ikuinen yöpaita: Taas yksi reikä
Taas tuli reikä yöpaitaan.

Aina kun yöpaitaani tulee reikä, paikkaan sen ruudullisella kankaalla. Tavoitteeni on tehdä tästä yöpaidasta ikuinen, tai ainakin monta vuosikymmentä kestävä.

Kiinnitän paikat siksakilla. Kaikissa paikkakankaissa on valkoista, mutta muuten ne ovat melko eri tyylisiä. Osa valkoisista on aivan kirkkaan valkoista, mutta toisissa kankaissa on luonnonvalkoista. Parin pesukerran jälkeen ne kuitenkin sointuvat hyvin toisiinsa, sillä ruukaan pestä kaikki värit sekaisin. 

Ei uskoisi, miten tasasesti yöpaita kuluu puhki. Kun paikkaan yhden reiän, yleensä ei kulu viikkoakaan, kun seuraava reikä ilmaantuu. Paikkaan kangasta sitä mukaa kun kangas kuluu puhki. Pariin kohtaan olen tosin laittanut paikan ennakoiden.

Napinlävet sekä nappien kiinnityskohta repeilivät siihen malliin, että paita ei pysynyt kiinni. Purin napit pois ja vahvistin nappilistan. Ompelin yöpaitaan uudet napinlävet ja kiinnitin napit.


Ikuisen yöpaidan taskun korjaus


Kummankin taskun kumpikin taskunsuu repesi. Laitoin yöpaidan nurjalle puolelle puuvillakangasta ja kiinnitin sen suoralla ompeleella edestakaisin ommellen. Käytin sitä ompelulankaa, jota koneessa sattui sillä hetkellä olemaan.
 


Olen paikannut vihreää neuletakkianikin (klik) sillä ajatuksella, että se kestäisi vielä vuosikymmeniä.




Yöpaitaprojektin lähtötilanne



Ikuinen yöpaita: melkein lähtötilanne 7-2018


En ottanut kuvaa korjaamattomasta yöpaidasta, mutta tässä näkyy yöpaita vasta muutaman kerran paikattuna. Lähes kaikki paikkakankaat ovat vanhoista vaatteista tai verhoista.


Kerron tästä yöpaidasta lisää Hääräämössä projektin edetessä.


Edit:


Ikuinen yöpaita 30.1.2019


maanantai 14. tammikuuta 2019

Säästövinkki: Ompele rukkaset vanhasta nahkatakista ja villapaidasta


Mustat rukkaset vanhasta nahkatakista


Olen säästänyt sievoisen summan ompelemalla nahkarukkasia kierrätysmateriaaleista (klik). Kirpparilta ostamani nahkatakin palat ovat pehmeitä ja niissä on kauniita saumoja, joita olen hyödyntänyt rukkasiin.

Nyt käytin nahan ompeluun tavallista ompelukoneen neulaa, sellaista neulokselle tarkoitettua pallokärkineulaa. Aiemmin olen ommellut rukkasia nahkaneulalla, mutta en ole huomannut, että se olisi parempi. 

Joskus olen ommellut ranneresorin kiinni nahkaan nahkaneulalla. Se on ollut tuhoisaa. Nahkaneula on rikkonut resorin, joka on vähitellen alkanut purkautua.



Nahkarukkasen yksityiskohta: laskostettu kärki


Näihin uusimpiin rukkasiini leikkasin kämmenkappaleen vahingossa pitemmäksi kuin kämmenselkäkappaleen. Sen vuoksi tein pieniä laskoksia kämmenkappaleen päähän. Seuraaviin rukkasiin voisin tehdä vielä enemmän laskoksia eli tehdä aivan tarkoituksella vielä suuremman pituuseron näille kahdelle kappaleelle.



Vuori rukkasiin fleecestä ja kierrätysmateriaaleista 



Nahkarukkasten kämmenselkäkappaleeseen lisälämmikettä vanhasta villapaidasta


Tein vuorin rukkasiin fleecestä. Ajattelin, että koska näitä rukkasia ei pestä, fleecestä irtoava mikromuovi ei ole niin suuri ongelma kuin pestävissä vaatteissa. Kangasvarastoistani ei löytynyt vuoriksi muuta lämpöistä materiaalia, joka olisi miellyttävä ihoa vasten. Seli seli :)

Tein kierrätysmateriaaleista lisälämmikkeitä vuoriin. Kämmenselkäkappaleeseen ompelin neulosta kirpparilta ostamastani vihreästä villapaidasta, josta tein hameen (klik) vuosia sitten.



Nahkarukkasten vuoriin lisälämmikettä villapaidasta


Moneen kertaan paikatusta vanhasta villapaidasta leikkasin lämmikettä ranne-peukalo-kappaleisiin.



Huovuttuneista lasten lämpösukista lisälämmikettä rukkasten kämmeniin ja peukaloihin


Olin huovuttanut vahingossa lasten lämpösukat pesukoneessa. Laitoin niistä lämmikettä kämmeniin ja peukaloihin. Kolmen päivän käyttökokemuksen mukaan lämpösukat ovat erinomainen lämmike.


Tein nämä rukkaset Mallikelpoinen-blogin kaavalla, jota ei ole enää saatavilla. 

Tehtaamo-blogista löytyy rukkaskaavoja ja kaavanpiirto-ohjeita (klik).