Tein eskarimme yläkertaan kirjainmaan, jossa kerrattiin kirjaimia toiminnallisesti pistetyöskentelynä kolmen hengen ryhmissä.
Aiemmin samassa tilassa on ollut
Lastaroi nallet
kirjainten tunnistus ja nimeäminen
Nallejen laastarointiin tulostin materiaalit TotSchooling-sivustolta. Olemme työskennelleet nallejen parissa näin:
Yksi lapsi saa nallen, jossa on aakkosten alkupään kirjaimet. Toinen lapsi ottaa nallen, johon on painettu aakkosten loppupään kirjaimet. Kolmas lapsi on apteekkari, jolla on purkissa laastareita.
Apteekkari nostaa yhden laastarin ja sanoo, mikä kirjain siinä on. Se lapsi, jonka nallessa on tuo kirjain, ilmaisee itsensä, saa laastarin ja laittaa sen saman kirjaimen päälle. Jos apteekkari ei tunne kirjainta, hän näyttää sitä muille ryhmäläisille, jotka kertovat, mikä kirjain on kyseessä.
Jokainen lapsi haluaa apteekkariksi, joten kun nallet on laastaroitu, vaihdetaan rooleja. Jos lapsia on ryhmässä neljä, kaksi lasta ovat apteekkareita ja nostavat laastareita vuorottellen.
Muovaile kirjaimia
kirjainhahmot tutuksi
Enlanninkielisistä materiaaleista löytyy valikoiden käyttökelpoisia kirjainharjoituksia suomenkielisille. Lampun, elefantin ja saksien alkukirjain on kummassakin kielessä sama.
Tulostin nämä kirjaimet muovailuvahakirjaimien alustoiksi. Laitoin paperit muovitaskuihin. Ne voisi myös laminoida, mutta jospa muovitaskuja käyttäen kulusi vähemmän muovia.
Kirjainbingo
kirjainten tunnistus ja nimeäminen
Bingon pelaajat ottavat kukin 25 pelimerkkiä eli maitopurkin korkkia. Bingoemäntä tai -isäntä nostaa purkista yhden kirjaimen ja sanoo sen ääneen. Muut pelaajat peittävät pelimerkillä tuon kirjaimen omasta ruudukostaan. Kirjainlappu laitetaan pöydälle esille.
Jos bingoisäntä tai -emäntä ei tunne kirjainta, hän näyttää sen pelaajille, jotka kertovat kirjaimen nimen. Kun lapsi saa viiden suoran, hän huutaa "Bingo!".
Meillä lapset haluavat täyttää korkeilla koko ruudukon, joten peli jatkuu jonkun tovin. Vaikuttaa, että kolmen hengen ryhmä on paras tähän peliin. Jokainen haluaa olla bingoemäntä tai -isäntä, niin peli kestää melko kauan, jos pelikierroksia otetaan enemmän.
Olemme pelanneet tätä bingoa luokassa opettajajohtoisesti, mutta lapset saavat enemmän harjoitusta, kun pelaavat keskenään. Aikuisen on yleensä hyvä olla lähettyvillä tarkkailemassa peliä, kuten muissakin peleissä.
Kirjainläpsy
kirjainten tunnistus ja nimeäminen
Kirjainmaassa pelataan läpsyä kirjainkorteilla kolmen tai neljän hengen ryhmissä. Lapset levittävät kymmenen kirjainkorttia lattialle.
Jokainen lapsista saa olla vuorollaan pelinjohtaja. Johtaja pitää huolen, että pelaajat ovat alkuasennossa eli kädet polvilla, kun hän sanoo yhden kirjaimen nimen. Pelaajat vievät käden kirjaimen päälle niin pian kuin mahdollista. Lapsi, jonka käsi on alimmaisena, saa kortin. Tavoitteena on saada mahdollisimman monta kirjainta.
Jos kaikki pelaajat eivät tunne kaikkia kirjaimia, lattialle levitetyt kirjaimet nimetään ennen pelin aloitusta.
Yhdistä pisteestä pisteeseen
aakkosjärjestys
Tulostin Connect the dots -tehtäviä BigActivities-sivustolta. Siellä on paljon yhdistä pisteestä pisteeseen -tehtäviä eri aihepiireistä. Kirjainmaahan valitsin aakkosten yhdistelyt isoilla kirjaimilla. Kuvista saa myös tavallisen 1, 2, 3 -version, parilliset ja parittomat luvut sekä aakkoset isoilla että pienillä kirjaimilla. Koirakuva on education.com-sivulta.
Laitoin tehtävämonisteet muovitaskuun. Lapset yhdistivät pisteet taikakynällä eli vesiliukoisella piirtoheitintussilla, joka on kätevä pyyhkiä pois vähän kostutetulla käsipyyhepaperilla.
- Kirjaimiin liittyviä yhdistä pisteestä pisteeseen -tehtäviä ja kirjainaiheisia sokkeloita olen tulostanut PrintActivities-sivulta.
Aakkospalapelit
aakkosjärjestys
Lapset kokosivat aakkospalapelejä. Tätä ja edellisestä tehtävää tehdessä laulettiin paljon aakkoslaulua Tuiki tuiki tähtösen sävelellä. Seinällä on hyvä olla aakkoset myös.
Kirjainsudokut
kirjainhahmot tutuksi, looginen ajattelu
Kirjainmaassa ratkottiin myös laatimiani laminoituja kirjain- ja muotosudokuja (klik). Sudokut ovat senkin puoleen käteviä, että lapset voivat tarkastaa ne itse. Viime aikoina olemme opetelleet katsomaan, onko ylimmällä vaakarivillä kahta samaa kirjainta ja jatkamme järjestyksessä jokaisen rivin. Vielä lopuksi katsotaan pystyrivit rivi kerrallaan.
löytyy lisää ideoita mm. kirjainten harjoitteluun.