tiistai 31. toukokuuta 2016

Eläinsuunnistus eskarissa



Eläinsuunnistuspassi


Eläinsuunnistuksesta tuli kevään hitti eskarissamme. Kyseessä ei ole varsinainen suunnistus, vaan kuva-sanakorttien etsiminen esikoulun pihasta.


Tämän aktiviteetin idea on tosi yksinkertainen, mutta se imaisi lapset mukaansa aivan täysin.



Eläinkortin esiminen ja kirjoitus kepeillä



Eläinsuunnistuspassi ja kirjoitus kepeillä


  1. Lapset etsivät pareittain kuva-sanakortin eskarin pihasta.
  2. He kirjoittavat koivun juurella kortissa olevan eläimen nimen kepeillä, joita on kerätty lähimetsästä aiemmin.
  3. Saatuaan sanan kirjoitettua he pinoavat kepit takaisin puun juurelle.
  4. Lapset käyvät kirjoittamassa tussilla eläimen nimen eläinsuunnistuspassiinsa muutaman kymmenen metrin päässä eskarin portailla.
  5. Lopuksi he vievät eläinkortin samaan paikkaan, josta olivat löytäneet kortin.
  6. Ja sitten etsimään seuraavaa eläintä.



Kuva-sanakortit Papunetin Kuvatyökalulla




Kuvakortit eläinsuunnistukseen Papunetin Kuvatyökalulla


Tein kuva-sanakortteja Papunetin Kuvatyökalulla ja päällystin ne kontaktimuovilla molemmilta puolilta. Kaukon kaverit -lorusta on kaikki eläimet mukana, ja lisäksi laitoin kortteihin jokusen muun eläimen. Yllä olevan kuvan kuvaushetkellä torakkakortti oli häviksissä. 

Etukäteen olin melko epävarma homman toimimisesta, sillä lapset kirjoittavat kahteen kertaan saman sanan, ensin kepeillä ja sitten tussilla. Ajattelin, että se on liian tylsää, mutta lapset olivat aivan innoissaan. He pyysivät päästä syömään myöhemmin ja kysyivät, voidaanko jatkaa eläinten etsimistä seuraavana päivänä.




Näin se olisikin pitänyt toteuttaa:
Lasten piirtämät kortit



Lasten piirtämät kuva-sanakortit



Kun osa lapsista oli löytänyt kaikki 12 eläinkorttia, intoa olisi riittänyt etsimiseen vieläkin. He piirsivät ja kirjoittivat itse lisää eläinkortteja, piilottivat ne ja lähtivät etsimään toistensa kortteja. Eläinsuunnistuspassin kääntöpuolikin alkoi olla täynnä eläinten nimiä.

Tajusin, että minunhan olisi pitänyt antaa alunperinkin lasten tehdä eläinkortit. Se olisi ollut lapsilähtöisempää.



Näin kuvia tämän tyylisestä eläinsuunnistuksesta Facebookin Eskariopen eväspussi -ryhmässä ja tein aktiviteetista oman versioni. 



maanantai 30. toukokuuta 2016

Pehmoleluprojekti eskarissa


Teetin eskarissa pehmoleluja. Jokainen lapsi suunnitteli oman lelunsa. Heillä oli vapaat kädet aiheen suhteen. Moni halusi tehdä useamman pehmolelun. Mielelläni annoin suunnitella ja valmistaa usean tuotteen. Pikku perunoita syntyi aika monta. Myöhemmin sain tietää, että ne liittyvät johonkin tv-ohjelmaan.






Lapset luonnostelivat pehmoleluhahmoaan piirustusvihkoonsa. Luonnoksien ja suunnitelmien teko on jo ennestään tuttua ryhmäläisilleni. Luonnoksista valittiin paras ja lapsi piirsi siitä kaavan: valkoinen A4-paperi luonnoksen päälle ja läpi piirtäminen. 


Kaavan leikattuaan lapsi valitsi mieleisensä värin/värit huopakankaasta ja piirsi kaavan ääriviivat kankaaseen tussilla (tai taululiidulla tummalle kankaalle). Hän leikkasi kaksi hahmoa huopakankaasta, ompeli ne reunoistaan yhteen ja täytti vanulla. 



Sen verran rajoitin ilmaisua, että en antanut piirtää silmiä yms. tussilla. En usko, että niistä olisi helppo saada piirtäen siistin näköiset. Lapset leikkasivat yksityiskohtia huovasta, ja moni ompeli helmet silmiksi.


Monet lapset halusivat viedä pehmolelun kotiin heti lelun valmistuttua. Eräänä perjantaina pidimme pehmolelupäivän, jolloin lapset toivat tekemiään leluja pehmolelutapaamiseen ja leikkivät niillä. 

Eskariaiheisia linkkejä löydät paljon Esi- ja alkuopetus -kansiosta Pinterestistä.

Ompelu esiopetus

torstai 26. toukokuuta 2016

Seitsemällä letitetyn näköinen letti + ohje




Tämä monimutkaisen näköinen letti on helppo tehdä. Kutsun sitä seitsemällä letitetyn näköiseksi hollantilaiseksi letiksi. Jos osaat tehdä ranskalaisen letin, tämä letti tuskin on ylivoimainen.

En ole nähnyt tähän lettiin ohjetta missään. Olen keksinyt tämän letin itse, mutta on paljon mahdollista, että joku muu on keksinyt sen jo aiemmin.




Tee kaksi löysää puolihollantilaista lettiä mahdollisimman lähelle toisiaan. Jätä lettien väliin lettien aloituskohtaan letittämättä yksi hiusosio, joka on suunnilleen yhtä paksu kuin lettien osiot. Tällä osiolla yhdistetään letit lopuksi. Jos epäilet, että osio ei yltä kiemurrellen letin päähän asti, voit jättää letittämättä toisen osion alempaa, jonka lisäät myöhemmin ylempään osioon.

Löydät hollantilaisen letin ohjeen Jenni´s Hairdaysin videolta. Hollantilainen letti on kuin ranskalainen nurinpäin eli hiukset tuodaan alakautta reunalta keskelle. Puolihollantilaiseen lettiin lisätään hiuksia vain toiselta puolelta: tässä letissä tarvitset lisää hiuksia oikeanpuoleiseen lettiin oikealta ja vasemmanpuoleiseen vasemmalta.

Jos haluat lettiin lisää näyttävyyttä, lätytä eli nypi letin reunaa (oikeanpuoleisessa letissä oikeaa reunaa ja vasemmanpuoleisessa vasenta), kuten yllä mainitussa videossa näytetään. Minä lätytin vasta valmista lettiä, mutta paremmin se onnistuu letin tekovaiheessa, varsinkin jos käytät hiuspuuteria.









"Ompele" letittämättä jätetyllä osiolla kaksi tekemääsi lettiä yhteen. Vedä hiusosio letin reunan läpi vuorotellen kummastakin letistä.

Tämän vaiheen vuoksi on hyvä, jos letit eivät ole kovin tiukkoja. Voit käyttää apunasi hiuslassoa.



Yllä olevassa kuvassa en ole lätyttänyt lettiä, mutta alla olevassa olen.




Löydät lisää lettiohjeita mm. Hair-kansiostani Pinterestistä.



Seitsemällä letitetyn näköinen hollantilainen letti

maanantai 23. toukokuuta 2016

Bingo, sanajahti & sudoku pdf

Olemme pelanneet eskarissa paljon. Tästä postauksesta löydät monia tulostettavia pelejä.


Nuottibingo

Nuottibingo FREE Printable


Bingot ovat olleet suosittuja eskarissamme. Uusin on nuottibingo (voit tulostaa sen täältä). Tein neljä erilaista bingopohjaa. Tulostin yhden ylimääräisen pohjan, jonka ruudut leikkasin irti. Laitoin laput rasiaan, josta nostan yhden kerrallaan ja luen, esim. "ti-ti, taa". Lapset näyttävät ruudukostaan kyseisen rytmin ja laittavat pelimerkin ruutuun. Meillä lapset haluavat täyttää koko bingolaudan, joten jokainen tarvitsee yhdeksän pelimerkkiä eli maitopurkin korkkia.






Sanajahti



Sanajahti FREE Printable


Lukutaitoiset eskarilaiseni ovat etsineet sanoja sanajahdista (klikkaa tästä tulostettava pdf). 





Netissä voi pelata pelejä samalla idealla: 





Musiikkisudokut


Lasten 4 x 4 -sudokut alkoivat olla joillekuille eskarilaisilleni liian helppoja, niin tein 6 x 6 -kokoisia eri aiheisia sudokuja:



Nuottisudoku 6 x 6 FREE Printable


Musiikkisudokut pdf 
(kaksi ensimmäistä sudokua ovat 4 x 4 -kokoisia)
Nyanssisudokuja en ole teettänyt eskarissa.
Ne voisivat sopia paremmin isommille.



Kirjain- ja numerosudokut


Kirjainsudoku 6 x 6 FREE Printable Hääräämö


Kirjain- ja numerosudokut 6 x 6 pdf
(Korjattu versio. 
Suurkiitos sinulle, joka vinkkasit virheestä!)

Löydät 4 x 4 -kokoisia tulostettavia kirjain- ja numerosudokuja täältä.



Sudokuohjeita


Sudokunratkaisustrategiat tulevat tärkeiksi siirryttäessä 4 x 4 -kokoisista sudokuista 6 x 6 -kokoisiin. Kun symboleja (kirjain/numero/nuotti) on käytössä kuusi, ei ole välttämättä helppo huomata, mikä puuttuu riviltä tai alueelta. Pyydän lasta laittamaan kaikki pienet kortit riviin sudokun yläpuolelle, samat symbolit päällekkäin. 

Olen ohjeistanut lähtemään liikkeelle mielestäni helpoimmasta:



  1. Onko sudokussa riviä, jolta puuttuu vain yksi symboli? Jos lapsi ei huomaa heti, mikä puuttuu, pyydän häntä käymään läpi järjestyksessä vasemmalta oikealle sudokun yläpuolelle laittamansa symbolit.
  2. Onko sudokussa 2 x 3 -aluetta (rajattu tummemmilla viivoilla), jolta puuttuu vain yksi symboli? Taas katsotaan sudokun yläpuolella olevat kortit järjestyksessä.
  3. Seuraavaksi tarkastellaan joko riviä (vaaka tai pysty) tai aluetta, jolta puuttuu enemmän kuin yksi symboli. Lapsi ottaa sudokun yläpuolelta sudokun viereen ne symbolit, jotka puuttuvat tarkastelussa olevalta riviltä tai alueelta. Hän katsoo yksitellen, mihin voi laittaa minkäkin symbolin. Jos symboli käy kahteen paikkaan, sitä ei kannata laittaa vielä pelilaudalle.

Pienissä sudokuissa (4 x 4) lapsi oppii yllä kuvailemiani asioita kohdista 1 ja 2. Vaikka pienet sudokut sujuisivat hyvin, olen huomannut, että lapsi tarvitsee tukea isompien sudokujen teossa siinä vaiheessa, kun kohtien 1 ja 2 periaatteet eivät riitä.


Sudokuinnostuksen alussa lapset pyysivät minua aina pelin koottuaan tarkastamaan. Sittemmin olen neuvonut, miten sudoku tarkastetaan: katso vaakarivit järjestyksessä, että rivillä ei ole kahta samaa symbolia, sitten käy läpi pystyrivit.



Sudoku 6 x 6 FREE Printable


löytyy lisää materiaalia kouluun.

lauantai 21. toukokuuta 2016

Epäsymmetrinen hollantilainen letti + ohje

Epäsymmetrinen hollantilainen letti

Tämä epäsymmetrinen letti tehdään kuten tavallinen hollantilainen letti, mutta yksi letin kolmesta osiosta on huomattavasti ohuempi kuin kaksi muuta. Kun hiuksia lisätään lettiin, ohueen osioon otetaan vain vähän hiuksia, jotta osio pysyy huomattavasti ohuempana kuin kaksi paksua osiota.

Kaksi paksua hiusosiota lätytetään eli nypitään reunoista leveämmäksi. Riippuu hiuslaadusta ja hiuspuuterin käytöstä, kuinka pian nyppiminen kannattaa tehdä. Joka tapauksessa suosittelen nyppimään letittäessä, sillä valmiin letin nyppiminen voi olla vaikeaa.

Letin voi myös tehdä vaikkapa pelkkiin etuhiuksiin tai kiertämään päätä. Tämä letti on helppo ja nopea tehdä, mutta eikö olekin näyttävä?

Melko erinäköinen letti syntyy, kun hiukset jaetaan kolmeen osioon siten, että vain yksi osio on paksu ja kaksi ohutta. Paksu osio lätytetään leveämmäksi.


Valokuvasin keittiössä luonnonvalossa. Ystäväni Jaana oli mallinani ja piti isoa valkoista paperia taustana:


Valokuvausvinkki: Epäsymmetrinen hollantilainen letti

Näin kuvasin letin Hääräämö

maanantai 16. toukokuuta 2016

Taputusmittari PDF esi- ja alkuopetuksen äidinkieleen ja matematiikkaan

Hääräämö: Taputusmittari




Taputusmittari


Tein jokaiselle eskariryhmäläiselleni taputusmittarin (voit tulostaa sen pdf:nä täältä), jonka laminoin ja teippasin pulpettiin. Se on aina esillä, joten sitä tulee käytettyä paljon. Samalla se toimii lukusuorana. 


Taputusmittarilla mitataan, kuinka monta tavua sanassa on. Lapset keksivät mielellään mitattavia sanoja. Oikealla kädellä aloitetaan ykkösestä, ja sanan joka tavulla taputetaan yhden luvun kohdalle. Sanomme tavutettavan sanan yhteen ääneen ta-vuit-tain. 


Kun taputamme koko ryhmä yhdessä, pyydän yleensä näyttämään tavumäärän sormilla taputuksen jälkeen. Jos vastauksissa on hajontaa, taputamme sanan uudestaan. Sanomme vielä lopuksi yhdessä ääneen tavumäärän. Lapset käyttävät taputusmittaria myös itsenäisesti, kun tarvitsee saada selville, kuinka monta tavua on jossain sanassa.


Taputusmittari ja pelit



Hääräämö: taputusmittari


Lapset ovat innostuneet pelkästä sanojen mittaamisesta taputusmittarilla, mutta pelit tuovat paljon lisäintoa. Piirrän liitutaululle radan, jota pitkin kuljemme milloin minkäkin hahmo(je)n luo. Jaan ryhmän kahdeksi joukkueeksi, ja joukkueet valitsevat itselleen hahmon, jota siirrän pelatessa taputetun sanan tavumäärän verran. Oppilaat nostavat vuorollaan kuva-sanakortin, jonka mittaamme taputusmittarilla yhdessä (kuva-sanakortteja on kätevä tehdä Papunetin kuvatyökalulla). Olisi hyvä, jos lapset saisivat itse siirtää pelimerkkejä, mutta meidän ratamme luikertelee myös niin ylhäällä taululla, että vain minä yllän ylimpiin ruutuihin.


Kuva-sanakortteja ja taputusmittaria voidaan käyttää myös noppapeleissä nopan korvikkeina. Pelaaja etenee sen verran kuin sanassa on tavuja.



Sanojen tavumäärän mittaaminen taputusmittarilla


Lapset taputtavat myös pareittain. Molemmat nostavat pakasta kuva-sanakortin. He taputtavat yhdessä kummassakin kortissa olevan sanan. Lapsi, jonka sanassa on useampi tavu, saa molemmat kortit. Jos tavuja on yhtä monta, kortit laitetaan sivuun ja se, jonka seuraavassa sanassa on enemmän tavuja, saa nämäkin kortit. Lopuksi lapset laskevat saamansa kortit.



Taputusmittarin käytössä harjaantuu:

  • puheen ja liikkeen yhdistäminen
  • kehon keskiviivan ylitys (oikea käsi menee keskiviivan yli vasempaan reunaan 1:n kohdalle aina aloitettaessa)
  • tavuttaminen (tavurajan hahmotus)
  • lukusuunta (aloitetaan aina vasemmalta ja edetään oikealle)
  • laskeminen
  • lukujonon hallinta


Taputusmittarista on moneksi:



Taputusmittari


Eskarilaiseni ompelivat käsin nopan valitsemansa värisistä askarteluhuovista. Taputusmittari oli apuna nopan silmälukujen leikkaamisessa. Lapset hahmottivat hyvin, kuinka paljon pieniä huopaympyröitä täytyi leikata, kun he laittoivat ympyrät taputusmittariin.



Taputusmittari


Lapset ovat lajitelleet Heureka-kirjasta monistamiani lukumääräkortteja taputusmittariinsa.



Taputusmittari ja laskutarinat


Löysin luokkani kaapista mahdollisesti jonkun edeltäjäni tekemiä sanallisia matematiikan tehtäviä laminoituina, esim. "Heinikossa on 5 sammakkoa. Sinne loikki 4 lisää. Kuinka monta sammakkoa on heinikossa?". Lapset laittavat kortin oikean luvun kohdalle. Tätä harjoitusta teki jokunen lukutaitoinen eskarilainen.


Olemme käyttäneet taputusmittaria koko kevätlukukauden. Se vaikuttaa monikäyttöisyydessään oikein toimivalta välineeltä.


Sain idean taputusmittariin puheterapeuttiystävältäni Aulilta. En tiedä, kuka on sen keksinyt alunperin.




maanantai 9. toukokuuta 2016

Sydäntossut vanhoista farkuista






Ompelin kotitossut puhki kuluneista farkuista ja tein niihin sydänkoristeet. Jotta sain sydänten reunan rispaantumaan, pesin alikeompeluna ompelemani sydämet pesukoneessa ennen tossujen kasaan ompelua. Kohdistin farkkujen tikatun sivusauman tossunsuulle koristeeksi.





Täältä Muoniosta oli lähteny joesta jäät sillä aikaa, kun olimme reissussa menneenä viikonloppuna. Isoja, ainakin sadan metrin mittaisia, jäälauttoja on lipunut tänään kohti etelää. Takapihammekin alkaa olla sula. Päivisin on ollut aika lämmintä, mutta villasukat tossuissa eivät ole liiottelua. Sen sijaan yötön yö alkaa pian. Nyt päivän pituus on 19 tuntia 23 minuuttia, eikä keskiyökään ole pimeä.




Tein nämä tossut samalla kaavalla kuin aiemin ompelemani farkkutossut.


maanantai 2. toukokuuta 2016

Kirjainmaa eskarissa

Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa


Tein eskarimme yläkertaan kirjainmaan, jossa kerrattiin kirjaimia toiminnallisesti pistetyöskentelynä kolmen hengen ryhmissä. 


Aiemmin samassa tilassa on ollut 





Lastaroi nallet

kirjainten tunnistus ja nimeäminen


Kirjainharjoitus: Nallejen laastarointi

Nallejen laastarointiin tulostin materiaalit TotSchooling-sivustolta. Olemme työskennelleet nallejen parissa näin: 


Yksi lapsi saa nallen, jossa on aakkosten alkupään kirjaimet. Toinen lapsi ottaa nallen, johon on painettu aakkosten loppupään kirjaimet. Kolmas lapsi on apteekkari, jolla on purkissa laastareita. 

Apteekkari nostaa yhden laastarin ja sanoo, mikä kirjain siinä on. Se lapsi, jonka nallessa on tuo kirjain, ilmaisee itsensä, saa laastarin ja laittaa sen saman kirjaimen päälle. Jos apteekkari ei tunne kirjainta, hän näyttää sitä muille ryhmäläisille, jotka kertovat, mikä kirjain on kyseessä. 


Jokainen lapsi haluaa apteekkariksi, joten kun nallet on laastaroitu, vaihdetaan rooleja. Jos lapsia on ryhmässä neljä, kaksi lasta ovat apteekkareita ja nostavat laastareita vuorottellen.




Muovaile kirjaimia

kirjainhahmot tutuksi


Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa

Enlanninkielisistä materiaaleista löytyy valikoiden käyttökelpoisia kirjainharjoituksia suomenkielisille. Lampun, elefantin ja saksien alkukirjain on kummassakin kielessä sama. 


Tulostin nämä kirjaimet muovailuvahakirjaimien alustoiksi. Laitoin paperit muovitaskuihin. Ne voisi myös laminoida, mutta jospa muovitaskuja käyttäen kulusi vähemmän muovia.






Kirjainbingo

kirjainten tunnistus ja nimeäminen


Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa: kirjainbingo


Bingon pelaajat ottavat kukin 25 pelimerkkiä eli maitopurkin korkkia. Bingoemäntä tai -isäntä nostaa purkista yhden kirjaimen ja sanoo sen ääneen. Muut pelaajat peittävät pelimerkillä tuon kirjaimen omasta ruudukostaan. Kirjainlappu laitetaan pöydälle esille. 

Jos bingoisäntä tai -emäntä ei tunne kirjainta, hän näyttää sen pelaajille, jotka kertovat kirjaimen nimen. Kun lapsi saa viiden suoran, hän huutaa "Bingo!". 


Meillä lapset haluavat täyttää korkeilla koko ruudukon, joten peli jatkuu jonkun tovin. Vaikuttaa, että kolmen hengen ryhmä on paras tähän peliin. Jokainen haluaa olla bingoemäntä tai -isäntä, niin peli kestää melko kauan, jos pelikierroksia otetaan enemmän.


Olemme pelanneet tätä bingoa luokassa opettajajohtoisesti, mutta lapset saavat enemmän harjoitusta, kun pelaavat keskenään. Aikuisen on yleensä hyvä olla lähettyvillä tarkkailemassa peliä, kuten muissakin peleissä.





Kirjainläpsy

kirjainten tunnistus ja nimeäminen


Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa

Kirjainmaassa pelataan läpsyä kirjainkorteilla kolmen tai neljän hengen ryhmissä. Lapset levittävät kymmenen kirjainkorttia lattialle. 


Jokainen lapsista saa olla vuorollaan pelinjohtaja. Johtaja pitää huolen, että pelaajat ovat alkuasennossa eli kädet polvilla, kun hän sanoo yhden kirjaimen nimen. Pelaajat vievät käden kirjaimen päälle niin pian kuin mahdollista. Lapsi, jonka käsi on alimmaisena, saa kortin. Tavoitteena on saada mahdollisimman monta kirjainta.


Jos kaikki pelaajat eivät tunne kaikkia kirjaimia, lattialle levitetyt kirjaimet nimetään ennen pelin aloitusta.



Yhdistä pisteestä pisteeseen

aakkosjärjestys


Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa: Yhdistä pisteestä pisteeseen aakkoset


Tulostin Connect the dots -tehtäviä BigActivities-sivustolta. Siellä on paljon yhdistä pisteestä pisteeseen -tehtäviä eri aihepiireistä. Kirjainmaahan valitsin aakkosten yhdistelyt isoilla kirjaimilla. Kuvista saa myös tavallisen 1, 2, 3 -version, parilliset ja parittomat luvut sekä aakkoset isoilla että pienillä kirjaimilla. Koirakuva on education.com-sivulta.


Laitoin tehtävämonisteet muovitaskuun. Lapset yhdistivät pisteet taikakynällä eli vesiliukoisella piirtoheitintussilla, joka on kätevä pyyhkiä pois vähän kostutetulla käsipyyhepaperilla.



  • Kirjaimiin liittyviä yhdistä pisteestä pisteeseen -tehtäviä ja kirjainaiheisia sokkeloita olen tulostanut PrintActivities-sivulta.



Aakkospalapelit

aakkosjärjestys

Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa: aakkospalapeli

Lapset kokosivat aakkospalapelejä. Tätä ja edellisestä tehtävää tehdessä
 laulettiin paljon aakkoslaulua Tuiki tuiki tähtösen sävelellä. Seinällä on hyvä olla aakkoset myös.






Kirjainsudokut

kirjainhahmot tutuksi, looginen ajattelu


Äidinkielen pistetyöskentely eskarissa: kirjainsudoku


Kirjainmaassa ratkottiin myös laatimiani laminoituja kirjain- ja muotosudokuja (klik). Sudokut ovat senkin puoleen käteviä, että lapset voivat tarkastaa ne itse. Viime aikoina olemme opetelleet katsomaan, onko ylimmällä vaakarivillä kahta samaa kirjainta ja jatkamme järjestyksessä jokaisen rivin. Vielä lopuksi katsotaan pystyrivit rivi kerrallaan.





löytyy lisää ideoita mm. kirjainten harjoitteluun.