"Kävi Kaukolla kavereita aina, kävi mato maanantaina..."
Olemme harjoitelleet eskarissa viikonpäiviä muun muassa Kaukon kaverit -lorun avulla. Löysin Rovaniemeltä Ottobrelta Lillestoffin kettutrikoota ja tein siitä keskiviikkopaidan (Autumn Mood, Ottobre 5/2013). Samalla kaavalla olen tehnyt mm. maastotunikan. Saan palautetta, jos minulla ei ole joskus keskiviikkona oikeaa paitaa.
Yllä olevan kuvan farkkutossut näet tarkemmin täältä.
Lapset kyselivät, onko minulla matopaitaa. Tein maanantaipaidan vanhasta t-paidasta kertakäyttöisellä kumipainatuksella, ohjeen löydät täältä. Pesun jälkeen tein paitaan uuden madon. Oli siinä ihmettelemistä, kun mato oli kutistunut ja luikerrellut paidan helmaan. Tällainen kumipainatus ei pysy kovin hyvin joustavassa neuloksessa, niin minulla ei ole ollut matopaitaa joka maanantai.
Yhden eskarilaisen mielestä minulla kuuluisi olla perjantaisin keltainen paita. Kerroin, että minulla ei taida olla keltaisia paitoja. Hän vinkkasi, että ottaisin keltaista kangasta ja ompelisin. Huvitti, kun hän ei ehdottanut ostamista.
Kaukon kavereista liikkuu monenlaista versiota enkä ole saanut selville, mistä loru on saanut alkunsa. Ensimmäisen kerran kuulin siitä Eskariopen eväspussi -Facebook-ryhmässä. Olen käyttänyt sellaista versiota, jossa kaikki vieraat ovat eläimiä:
Kävi Kaukolla kavereita aina, kävi mato maanantaina.
Kävi Kaukolla kavereita aina, kävi tiikeri tiistaina.
...kävi kettu keskiviikkona.
...kävi torakka torstaina.
...kävi pelikaani perjantaina.
...kävi lammas lauantaina.
...kävi susi sunnuntaina.
Kaikki taputtavat perussykkeen esim. käsillä reisiin, ja ope sanoo "Kävi Kaukolla kavereita aina", ja lapset toistavat jne.
Olemme askarrelleet viikonpäiviin liittyviä eläimiä. Syksyllä hittiaktiviteetti oli madon leikkaus A4-kokoisesta paperista. Lapset leikkasivat kapeaa suikaletta paperin reunasta kääntyen kulmassa viereisen reunan suuntaan. Mittasimme, mihin asti mikäkin mato yltää luokan ovelta. Kerran lapset keksivät liimata matoja yhteen tehden samalla eskarin ennätyksen. Aluksi syntyi monia vauvamatoja (joista yksi muistuttaa maanantaista taululla), mutta leikkaustaitojen kehittyessä madoilla alkoi olla mittaa aika reilusti.
Tulostin tiikerin education.com-sivustolta. Peitin tekstit ja kirjoitin suomeksi, millä värillä mikäkin numero väritetään.
Teimme origamina ketun. (Note to self: valitse seuraavalla kerralla helpompi taittelu!). Origami Club -sivustolla on paljon hyviä origamiohjeita, ohjeet myös animoituina.
Torakka- ja pelikaaniaskartelua en keksinyt enkä löytänyt mistään, niin annoin nämä eläimet lapsille värityskuvina.
Lampaan teetin yhdistä pisteestä pisteeseen -tehtävänä. Tulostin lampaan Activity Villagesta.
Lupasin lapsille myös susiaskartelun. Kun sitä ei alkanut kuulua, yksi ryhmäläiseni piirsi suden ja leikkasi sen ääriviivoja myöten ja pyysi laittamaan taululle.
Kuulisin mielelläni kommenttikentässä, mitä Kaukon kavereiden aiheisia askarteluja tai muita aktiviteettaja olette tehneet.
12 kommenttia:
Hauska!
Minä en tunne tätä Kaukoa. Olisi kiva tutustua, kun ensi syksynä aloitan ekaluokkalaisten kanssa. :)
Tuo kettukangas on tosi kiva!
Kiitos kommenteista! Kauko on varmasti hyvä kaveri myös ekaluokkalaisille :) Meillä lapset halusivat tehdä kuukausiversion Kaukon kavereista: ...kävi talonmies tammikuussa... On kiva, kun lapset muistavat, minkä kohdan kukakin on keksinyt. Pituuden puolesta viikonpäiväversio on tosin toimivampi.
Minulla on hämärä mielikuva Kaukosta, mutta en kyllä tiedä missä yhteydessä olen siitä kuullut. Kettupaita on kivan näköinen :).
Millainen on torstain torakkapaita? Sitä vaan mietin ;)
Ihana juttu taas!
Kiitos viesteistä Hanna ja MatkaMartta! Yksi ruskeasävyinen paitani on kuulemma hyvä torstaipaita. Myös maastotunika sopii kuulemma torakkapäivään :)
Maanantaina...vihreällä lehdellä mato
Tiistaina tintti sinitaivaalla
Keskiviikko joutsen lumivalkoinen
Torstaina suklaata ruskeaa maistella saa
Perjantaina ...(en enää muista sanoja loppuun asti)
tiedätkö Laura, että noilla viikonpäivien väreillä on laulukin?
Kiitos viestistä Auli! Enpä ollut kuullut viikonpäivien värilaulusta. Hyvä, kun vinkkasit :)
jossain versiossa Kauko on kukko.
"Kävi kukolla vieraita aina..."
Ja senhän voi vain arvata, miten kukolle kävi sitten sunnuntaina suden tullessa...
Tällä saisi runoon myös vähän jännitystä Ü
Kiitos viestistä Riku. Tuo kukkoversio on tosiaan dramaattisempi :) En ollut kuullut sitä aiemmin.
Kävi kukolla vieraita aina,
tuli mato maanantaina.
Oli tiistaina tiikeri tuttu,
keskiviikkona ketun kelmi juttu.
Oli torstaina tohtorin vuoro,
lauloi perjantaina peikkokuoro.
Lauantaina lammas määki,
sunnuntaina suku koolla.
Hei anonyymi, olipa mukava lukea kirjoittamasi versio lorusta. Kiitos :)
Lähetä kommentti