Sivut

perjantai 26. helmikuuta 2016

Lettikerho ja arvonta: Isin ja tyttöjen lettikirja




Monella taitaa jo olla Isin ja tyttöjen lettikirja. Hääräämön arvonnassa on vielä mahdollisuus voittaa tämä vuoden 2015 hitiksi noussut Matti Airolan teos. Siinä opastetaan monien erilaisten lettien teko selkein piirroskuvin. Matti pitää Isin ja tyttöjen hiushommat -blogia.

Kommentoimalla tätä postausta osallistut arvontaan. Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita viestiin esim. sähköpostiosoitteesi, niin saan sinuun yhteyden mahdollisen voiton osuessa kohdallesi. 

Osallistumisaikaa on su 13.3.2016 klo 21.00 asti.



Terveiset lettikerhosta, jota pidin koululaisille täällä Muoniossa syyslukukaudella:

Lätytetty hollantilainen letti

Ranskalainen kalanruotoletti

Valeranskalainen

Kolmikerroksinen twistiputousletti

Kiitokset Matille ja kustannusyhtiölle arvontakirjasta!

lauantai 20. helmikuuta 2016

Tilkkupeitot tyttövauvoille



Ompelin tilkkupeiton kahdelle viime vuoden lopussa syntyneelle tytölle. Applikoin peittoihin lapsen syntymävuoden. Vuosiluvun numerot menivät samoilla suunnitteluilla kuin farkkupeiton numerot.



Toiseen peittoon applikoin syntymäpäivän:


sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Rytmirinkula ja hernepussit

Rytmirinkula

Ompelin eskariin rytmirinkulan, jossa on pää- ja välivärit väriympyrän järjestyksessä. Olemme ottaneet lattialla piirissä istuen rytmirinkulalla perussykkeen lauluun nostamalla (eri korkeuksille eri tempolla) ja laskemalla rinkulaa. 


Myös rinkulaa kierrättämällä olemme tehneet sykettä: oikea käsi oikeanpuoleisen vieruskaverin vasemman käden viereen, sitten vasen käsi oikean viereen, jolloin rytmirinkula siirtyy vasemmalle. Sykettä olemme tehneet myös viemällä rinkulaa eteen ja taakse. 

Ensimmäisellä kerralla, kun harjoittelimme edellä kuvaamaani rinkulan kierrättämistä, annoin lapsille (niille, jotka halusivat, eli käytännössä kaikille) oikeaan käteen leiman, mikä helpotti ohjeiden antamista. Seuraavalla kerralla tajusin, että samalla voidaan harjoitella oikeaa ja vasenta, joten susileiman sijaan annoin o-kirjainleiman oikeaan käteen. En puhunut enää susikädestä, vaan oikeasta kädestä.



Rytmirinkula

Rytmirinkulatyöskentelyssä lapset ovat keksineet omia sovelluksia. He pitävät paljon siitä, kun saavat mielessään valita jonkun värin. Sitten laitetaan silmät kiinni ja pyöritetään rinkulaa ja pysäytetään, kun sanon "seis". Sitten alkaa kova huuto, joko "jee!" tai pettynyttä muminaa. Ilmenee selkeästi, kenen kohdalle osui toivottu väri. Annan heidän valita värin noin kolme kertaa, ja välillä pyöritetään rinkulaa toiseen suuntaan. 


Toinen tykätty aktiviteetti on se, kun kukin lapsi vuorollaan saa sanoa jonkun värin. Sitten tuo väri lähetetään pikalähetyksenä hänelle näyttämässäni suunnassa. 


Näissä värin lähetyksissä tulee harjoiteltua yllä kuvailemaani tapaa tehdä rytmiä pyörittämällä rinkulaa piirissä, vaikkakaan väriaktiviteeteissa ei ole mukana tiettyä rytmiä. Liike tulee tutuksi.



Rytmirinkula ja hernepussit

Kirkkomuskari-kirjassa (toim. Mari Torri-Tuominen) on Elina Laakson säveltämä ja sanoittama laulu Ylös ja alas!, jota olen käyttänyt paljon rytmirinkulan kanssa.

Hernepussit


Hernepussit


Hernepussit


Hernepusseja olen käyttänyt moneen aktiviteettiin. Lapsi saa heittää vuorollaan yhden hernepussin matolle siten, että seisoo selin mattoon. Koko porukalla sanomme ääneen sen luvun, jonka kohdalla hernepussi tippuu. Jos kolmella heittokerralla pussi ei osu mattoon, vuoro siirtyy seuraavalle. 

Kun kaikki hernepussit on heitetty, tarkastellaan, kenen kohdalle tuli eniten/vähiten hernepusseja, kenen kohdalla on suurin/pienin hernepussi ja kenellä on eniten esim. punaisia hernepusseja. Lopuksi lapset laittavat pienissä ryhmissä saamansa hernepussit kokojärjestykseen.






Pari vuotta sitten tekemäni rytmirinkulan + ohjeen näet täältä (klik).



sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Raaputusarpa + ohje


Raaputusarpa


Tein eskariin raaputusarpoja, joista tuli esille kirjaimia. Etsimme lukumäärämetsästyksen tapaan viime syksynä näitä salaperäisiä kortteja, joiden keskellä oli sininen täplä. Nyt lisänä oli laminoiduista korteista yli jääneistä suikaleista leikkaamani väriliuskat, jotka osoittivat, mitä väriä lapsi etsii. Kahden asian muistaminen osoittautui hyväksi työmuistiharjoitukseksi. Aiemmin lapset olivat vain nostaneet ämpäristä lapun, josta katsoivat, menevätkö etsimään korttia kontaten, yhdellä jalalla hyppien... Nyt kun lisäksi täytyi muistaa väri, moni palasi nostamaan toisesta ämpäristä uuden väriliuskan. Pian lapset alkoivat keskittyä niin hyvin, ettei tarvinnut palata takaisin.






Raaputusarpaohje




Raaputusarpa-aihekset


Sekoita 

  • yksi osa pullopeiteväriä ja
  • yksi osa astianpesuainetta (esim. 1 rkl kumpaakin)


Maalaa siveltimellä (tai sormella) laminoidulle pinnalle kirjaimen päälle täplä ja anna kuivua.







Kun lapset olivat löytäneet kaikki täpläkortit, he raaputtivat kirjaimet esille. Sitten he veivät kirjaimet sen hahmon luo, jonka nimessä on kyseinen kirjain.

Lopuksi lapset muodostivat sanoja ja tavuja kirjainkorteista. Hauskinta vaikutti olevan pitkän sanan muodostaminen. Lapset pyysivät minua lukemaan epämääräisen sanan aina lisättyään siihen kirjaimia. Lopulta kaikki kirjaimet olivat tässä pitkässä sanassa.



Pitkän sanan muodostus



Raaputin kirjainkortit aivan puhtaiksi ja maalasin kirjaimet piiloon toista ryhmää varten.


Tee itse raaputusarpa tiskiaineesta ja pullopeiteväristä