Söin joskus Sveitsissä birchermüesliä. Se on sveitsiläisen Maximilian Bircher-Benner -nimisen lääkärin vuonna 1900 potilailleen kehittelemä terveellinen välipala. Se on nopeatekoista ja säilyy jääkaapissa pari-kolme päivää - jos ei tule syödyksi aiemmin.
Netissä on paljon birchermüesli-ohjeita. Idea on se, että jukurttiin sekoitetaan mysliä ja sitten lisätään maitoa (ja omenamehua), jottei seos ole liian paksua. Seokseen laitetaan hedelmäpaloja tai marjoja, mahdollisesti myös pähkinöitä ja rusinoita. Annetaan vetäytyä yön yli. En laittanut alla olevaan ohjeeseen määriä. Birchermüeslissä aineksien suhteet eivät ole mielestäni niin justiinsa.
Birchermüesliä myydään Sveitsissä annoksina myös lounastiskeillä. Päällä on usein kauden marjoja. Tykkään tuosta sveitsiläisten tavasta sanoa mysli: myesli.
Ainekset:
- maustamatonta jukurttia
- mysliä ja/tai kaurahiutaleita
- maitoa
- hedelmiä ja/tai marjoja
- voit lisätä myös esim. rusinoita ja pähkinöitä
- makeutukseen tarvittaessa banaania, hunajaa tai sokeria
Ohje:
- Sekoita jukurttiin mysliä ja/tai kaurahiutaleita.
- Lisää maitoa sen verran, että seoksesta tulee aika löysää. Mysli imee nestettä, joten löysyys vähenee yön aikana.
- Pilko hedelmät ja lisää ne ja/tai marjat seokseen. Halutessasi voit lisätä hedelmät myös kohdan 4 jälkeen.
- Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
Kuvia viimekesäiseltä Sveitsin-reissultani:
Raclette |
3 kommenttia:
Tää muistuttaa vähän tuorepuuroa. :) On kyllä tosi hyvää.
Minullekin tuli tästä mieleen tuorepuuro :)
Voi, millaisia maisemia!
Kiitos, täytyypä kokeilla ohjetta.
Lähetä kommentti