Sivut

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Vieraiden kielten sanojen opettelua + ohje



Innostuin alkuviikosta kirjoittamaan ylös vieraita sanoja lukiessani yhtä saksankielistä kirjaa. Tällein on toivottoman hidasta lukea, mutta otan lukemisen harjoittelun kannalta. Tykkään saksasta ja puhun sitä mielelläni. En kuitenkaan muista, että minulla olisi koskaan aiemmin ollut tällaista intoa harjoitella saksaa. Nyt yritän käyttää hyväksi tämän tilapäisen mielenhäiriön.


Tein sanalappuja, joiden avulla opettelen vieraita sanoja. Keksin tämän metodin reilut kolme vuotta sitten, kun olin lähdössä siskoni kanssa reissaamaan Itä-Afrikkaan. Aloin harjoitella tuolloin swahilia. Itä-Afrikassa oli kuitenkin sadekausi suunnittelemanamme reissuajankohtana. Kuulimme, ettei sinne kannata mennä silloin, ja päädyimme kiertelemään Kaakkois-Aasiaa. Swahilin opettelu jäi. Myöhemmin olen huomannut, että moni muukin on keksinyt samanlaisen sanojenopettelumenetelmän.



1. Kirjoita noin 10 opeteltavaa sanaa lapuille, 1 sana per lappu. 

2. Kirjoita termin suomennos toiselle lapulle. Sinulla on nyt yhteensä noin 20 sanalappua.

3. Kirjoita kaikki sanat suomennoksineen yhdelle paperille. Jos olet ottanut sanat esim. jonkun oppikirjan sanastosta, voit käyttää tuota sanastoa eikä ole välttämätöntä koota sanoja yhdelle paperille. 



  • Voit halutessasi kirjoittaa sanat koneella ja printata kahtena kappaleena. Toinen paperi jää tarkastusta varten ja toisesta voit leikata sanat irti lapuiksi. 


4. Sekoita laput. Anna niiden olla tekstipuoli ylöspäin.


5. Etsi parit. Laita pari vierekkäin. (Jos sanat tuntuvat liian vaikeilta, voit tehdä tämän vaiheen katsoen apua kirjoittamastasi sanapaperista tai sanastosta. Siinä tapauksessa voi olla hyvä, että teet tämän vaiheen useamman kerran, jotta seuraavat vaiheet on sujuvampi tehdä.)

6. Tarkasta paperista tai sanastosta, että parit ovat oikein.




7. Laita vieraskielinen lappu suomennoksen päälle. 


8. Käy laput läpi sana kerrallaan: Lue vieraskielinen sana ja sano se sitten suomeksi. Tarkasta alla olevasta lapusta, menikö oikein.






9. Laita osaamasi sanat esim. pöydän vasempaan reunaan ja ne sanat, joita et vielä muista, oikeaan reunaan. Jos et muista jotain sanaa, älä pelkästään siirrä sitä ei-osattujen sanojen ryhmään. Katso sen käännös alla olevasta lapusta joka tapauksessa, jolloin saat yhden muistijäljen lisää kyseisestä sanasta.


10. Ota sanat, joita et vielä osaa ja palaa niiden kanssa kohtaan 4.





11. Kun olet saanut kaikki sanat osattujen sanojen puolelle, laita suomenkielinen lappu päälle, vieraskielinen alle. Toimi kuten kohdissa 8 - 10.






12. Kun olet pelannut laput läpi, sekoita ja pinoa ne odottamaan huomista kertausta.





Tämä menetelmä voi tuntua työläältä, mutta se on mielestäni tehokas. Jokainen työvaihe lappujen kirjoittamisesta lähtien kuitenkin tukee oppimista. Toistoja tulee tällä tyylillä harjoitellessa paljon. Minulla on nyt tuossa pöydällä neljä lappupinoa. Yksi niistä on uusi ja se tuntuu isolta urakalta. On kuitenkin mukava nähdä sen vieressä muut pinot ja ajatella, että jokunen päivä sitten nekin tuntuivat tosi vaikeilta, mutta nyt osaan jo niiden pinojen sanat. Pelaan välillä myös vanhat lappupinot läpi, niin saan kertausta jo oppimiini sanoihin - ja lisää onnistumisen elämyksiä. 

Tähän mennessä olen opetellut reilut 30 sanaa. Ongelma tässä on se, etten osaa käyttää montaakaan niistä. No, kyllä sanojen ymmärtäminenkin on tärkeää. Otan vastaan mielelläni vinkkejä, miten voisin harjoitella sanojen käyttöä.

Joskus se on pienestä kiinni.. Kerran ihmettelin, kun yksi saksalainen tuttuni katsoi minua vähän hitaasti. Olin kertonut, että siskoni nousi kuolleista, kun oli tarkoitus sanoa, että hän heräsi (auferstanden - aufgestanden). No, nytpähän muistan molemmat verbit loppuelämäni.

8 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostava metodi! Haaveilen vironopinnoista, ehkä kokeilen tätä!

    VastaaPoista
  2. Tehokkaan kuuloinen metodi. Taidan kokeilla ku seuravaan kerran alan kieltä opiskeleen :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Laura! Ehkäpä lappukasoja näkyy oppilaideni pöydillä ensi syksynä.

    On olemassa myös tosi tehokkaan kuuloinen nettisovellus, jota yksi saksalainen oppilaani on käyttänyt opiskellessaan suomea. Vastaa vähän tuota lappusysteemiä, mutta siinä säästyy halutessaan askartelulta. Täytyypä ihan omastakin mileenkiinnosta selvittää sovelluksen nimi.

    Kielilipsahdusten kuuleminen on aina yhtä hauskaa ja lohdullista. Itse olen joskus tulkannut ranskaksi ja puhutellut kuulijoita vahingossa rakkaiksi kuulokkeiksi. Sanoin chers écouteurs sen sijaan, että olisin sanonut chers auditeurs. Kyllä nolotti, vaikka virhe onkin tosi looginen.

    Sanojen käyttäminen on yksin tietysti hieman hankalaa. Ainahan voi harrastaa perinteistä elaborointia: kirjoittaa vaikka tarinan, johon sisällyttää toisiinsa liittymättömiä sanoja. Mitä pöhkömpi tarina, sen parempi.
    Sitten tuli mieleen, että voisi käyttää jotain nettisanakirjaa, esim, glosbea, jossa sanoista on paljon esimerkkejä oikeassa kontekstissa, ja lukea lauseita ääneen. Olen huomannut, ettei sanaa oikein osaa käyttää, jos sitä ei ole koskaan sanonut ääneen. Glosbessa on tosin se huono puoli, että melkein kaikki esimerkit ovat puisevista EU-teksteistä.

    VastaaPoista
  4. Mainitsemani ohjelman nimi on cramfire ja se löytyy osoitteesta www.freeware.de/download/cramfire_42079.html. Sovelluksen käyttöliittymä on saksankielinen.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista ja mukavaa sanojen opettelua!

    Lemppu: Paljon kiitoksia ohjelman osoitteesta. Täytyy tutustua, kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitos myös tuon nettisanakirjan nimestä, en ollut kuullut sitä aiemmin. Taidanpa treenata sen avulla.

    VastaaPoista
  6. Vähän samalla tyylillä aikoinaan opettelin enkun ja ruotsin sanoja :O)
    Osaatko neuvoa, miten olisi järkevintä toimia: olen lukenut jostain, että 1.7 loppuu google syötteenlukija; ilmeisesti siis se mitä kautta seuraan monia monia blogeja. MIllä korvaavalla ohjelmalla niitä voisi seurata tai mitä niiden kerättyjen blogien kanssa nyt kannattaisi toimia jos haluaa jatkossakin muistaa mitä on seurannut?

    VastaaPoista
  7. Kiitos viestistä KahviKaneli! Sullakin on blogi Bloggerissa, niin kun olet siellä, mistä katsotaan blogin kävijätilastoja yms, niin paina vasemmassa yläreunassa olevaa oranssia Blogger-nappia, niin sieltä pääset sivulle, jonka alareunassa on kaikista seuraamistasi blogeista uusin päivitys listassa.

    VastaaPoista