maanantai 19. joulukuuta 2011

Mittaliisa + oppimispelejä





Olen miettinyt hyötykäyttöä laminoiduille paperisuikaleille. Yritän toki minimoida hukkapalojen määrän, mutta silti niitä tahtoo syntyä. Viime viikolla taas kun leikkasin kielten sanapalapelejä ja olin heittämässä ylimääräisiä suikaleita roskiin (jemmassa on jo jonkin verran, niin nykyään heitän roskat pois), keksin tehdä mittaliisan. Joskus aiemmin olen tehnyt yksinkertaisemman version mittaamisen avuksi laminoidusta paperisuikaleesta, mutta nyt leikkasin sellaisen kappaleen, jolla voi mitata täydet sentit välillä 1 ja 6 cm. Yksi mittaliisa ei paljon pienennä laminoitujen paperinpalasten kekoa, mutta jospa keksisin muitakin tapoja hyödyntää tätä roskaa.



Sanapalapeli Bildteman-sivustolta kerätyistä
autoon liittyvistä termeistä (ruotsi-suomi).
Sivustolla on eri aihepiireihin liittyviä sanoja
havainnollisesti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Bildtemanin aihepiirivalikkoon pääset tästä.


Opetan myös vähän kieliä ja käytän jonkin verran oppimispelejä opetuksessa. Teen pelejä itse, mutta joitain pelejä olen löytänyt lähinnä englannin opetukseen opettajan materiaaleista ja netistä ilmaiseksi:

http://en.islcollective.com/ 

  • Tänne täytyy rekisteröityä, mutta ei ole velvoitetta ladata omaa materiaalia sivustolle. Englannin lisäksi sivustolla on oma osio usean eri kielen materiaaleille: saksa, ranska, espanja, venäjä ja portugali.

http://www.eslprintables.com/ 

  • Rekisteröitymisen lisäksi täytyy ladata omaa materiaalia. Kun muut lataavat sinun monisteitasi, saat pisteitä, jotka toimivat valuuttana sivustolla.


http://www.toolsforeducators.com/  

  • Ei tarvitse rekisteröityä. Voit tehdä erilaisia kielenoppimiseen liittyviä pelejä valmiille pohjille, esim. bingo, domino.


Googlaamalla esl (English as a second language, esim. esl board games, esl printables, esl word search, esl puzzle maker) löytyy paljon englannin materiaalia: printattavia tehtäviä ja pelejä. Ongelmana on lähinnä runsaudenpula. Erilaisia oppimispelivinkkejä otan kuitenkin mielelläni vastaan: netissä pelattavia pelejä ja muita harjoituksia ja sekä tulostettavia pelejä.

Visual Dictionary Online 

  • Laaja englanninkielinen kuvasanakirja. Aloitussivun vasemmasta reunasta löytyy paljon eri aihepiirejä Themes-otsikon alta. Kuvaa painettaessa kuva avautuu suurempana ja esineen eri osien nimet tulevat näkyviin. Näiden termien määritelmät löytyvät sivun alareunasta englanniksi. Sieltä voi myös kuunnella sanan äänneasun. Soveltuu hyvin esim. ammatilliseen koulutukseen.


Ammatillisen koulutuksen suomen ja englannin kielen opetukseen OPH:n nettimateriaalia aihepiireihin autotalli, kampaamo, potilashuone ja toimisto.



(Edit: Tulostettavia pala-ja lautapelejä löydät Hääräämön opettajasivulta kohdasta kielet (klik). Aiheipiireinä lukusanat, viikonpäivät ja kuukaudet englanniksi ja ruotsiksi, jotain myös saksaksi ja suomeksi)


Monistan palapelejä erivärisille papereille, jotta pakat eivät mene sekaisin. Teen yleensä 5 tai 6 pakkaa yhtä palapeliä, joten oppilaat pelaavat niitä vuorotellen, hyvin on toiminut. Laminoin monistamani pelit ja sitten leikkaan palapelin palat irti. Säilytän keskenään samanlaisia palapelejä kuminauhalla sidottuna pinossa. Tavalliset kuminauhat eivät tosin näytä kestävän elastisina kovinkaan kauan.

Olen kuullut monelta, ettei laminointi kestä, jos sen leikkaa. Pitäisi kuulemma laminoida palaset valmiiksi leikattuina, jotta jokaisen ympärille jää läpinäkyvää muovia. Minun kokemukseni mukaan ei ole mitään ongelmaa leikata laminoitua yksinkertaista paperia. Palapelit ja muut laminoidut oppimispelikortit ovat kestäneet hyvin.

1 kommentti:

Aarnilintu kirjoitti...

Onpa kiva idea. Ja kaikenlaista opetusmateriaalia tosiaan netissä on tarjolla, kun vaan osaa etsiä ja ehtii käymään niitä läpi ja valitsemaan itselle sopivat.